Klíšťata nepodceňujte, mohou zabít!

22.2.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Klíšťata – jsou takřka neviditelná, zato doslova pekelně nebezpečná. Jen loni v Česku mají na svědomí dva mrtvé a 816 lidí nakažených klíšťovou encefalitidou.

ve vysoké trávě

Polehávání ve vysoké trávě se od dubna do listopadu spíš vyhněte

Za posledních 27 let, kdy se výskyt onemocnění sleduje, bylo případů encefalitidy více jen jednou, a to v roce 2006 (1029 infikovaných). O Česku se nyní dá říci, že je evropskou supervelmocí v počtech nakažených. „V počtu nákaz klíšťovou encefalitidou je na tom hůře než Česká republika pouze Rusko,“ konstatuje profesor Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

KlíštěPočet infikovaných lidí klíšťovou encefalitidou má v posledních letech vzrůstající tendenci. Jak to bude letos, je otázkou… „Nelze s určitostí v tomto okamžiku říci, zda nadcházející rok bude aktivita klíšťat stejná či horší. Vše záleží na klimatických podmínkách. Nejpříhodnější podmínky pro vývoj těchto parazitů je teplé počasí s dostatečnou vlhkostí vzduchu,“ říká docent Bohumír Kříž ze Státního zdravotního ústavu.

Mezi nemocnými přibývá nejvíce nemocných nad 50 let, u nichž bývá vzhledem k věku průběh onemocnění mnohem těžší. Častější je výskyt encefalitidy u mužů. „Oba loni zemřelí byli muži a bylo jim nad 50 let,“ čte ze statistik docent Bohumír Kříž.

Ochrání vakcína

Jedinou možnou prevencí před onemocněním je očkování. Klíšťová encefalitida patří totiž k chorobám, na něž neexistují léky. Lékaři mohou mírnit pouze příznaky, samotnou nemoc léčit neumí.

prof. Roman Prymula„Platí, že dokud lidé u nás nezačnou být zodpovědní za své zdraví a nenechají se proti klíšťové encefalitidě očkovat, k redukci výskytu tohoto onemocnění v populaci nedojde. Stále se budeme potýkat s jeho závažnými následky,“ říká profesor Roman Prymula (na snímku vpravo).

Snížení výskytu klíšťovky se dá očekávat až za situace, kdy je očkováno 40 % obyvatel. Za vše mluví zkušenosti ze sousedního Rakouska, kde ročně počet lidí infikovaných klíšťovou encefalitidou nepřesáhne 100. „Přitom se jedná o zemi, která je s tou naší srovnatelná co do počtu obyvatel, teplotního pásma i oblastí s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Důvodem pro tak nízký počet nemocných je fakt, že proočkovanost obyvatel Rakouska je 88 %,“ vysvětluje profesor Roman Prymula. U nás bylo loni očkováno pouhých 16 % lidí.

Očkujte děti, vnoučata, ale i sebe!

Dlouhodobě se daří snížit počet infekcí klíšťovou encefalitidou u dětí. Rodiče jsou v tomto směru, jak to vypadá, velice zodpovědní. „V praxi se však setkáváme s řadou lidí, kteří nechali naočkovat pouze své děti a pak se sami potýkali s následky této nemoci, vedle těch zdravotních i finančními,“ upozorňuje profesor Roman Prymula.

Právě lidé od 50 do 65 let tvoří třetinu celkově nakažených pacientů. A proočkovanost v této kategorii neodpovídá ani národnímu průměru, mezi 50 až 55 lety je očkováno 12 % Češek a Čechů.

encefalitida 

Začněte ihned

Nejpříhodnější doba pro zahájení očkování je právě teď, a to i přesto, že existuje i zkrácené očkovaní schéma na letní měsíce.

Klasické očkovací schéma pro zimní měsíce sestává z první dávky podané v den 0, druhé dávky podané za 1 až 3 měsíce a třetí dávky aplikované o 5 až 12 měsíců později. Ochrany je dosaženo přibližně po 2 týdnech od podání druhé dávky.

injekceMůže vás zajímat

Klíšťata se naučila žít blíž lidem
Blecha v kožichu může nadělat paseku
Meningokok útočí na děti a teenagery

Zkrácené schéma je následující:
První vakcína je podávána v den 0, druhá dávka následuje za 2 týdny a třetí dávka za 5 až 12 měsíců. Imunity je i zde dosaženo přibližně ve 3. týdnu od podání druhé dávky.

Očkování bohužel nechrání na věky. Jak u schématu pro chladné měsíce, tak u zkráceného schématu, by mělo k prvnímu přeočkování dojít po 3 letech. Následující přeočkování dostačuje každých 5 let. Výjimku tvoří lidé nad 60 let, kde se i pro další přeočkování doporučuje dodržovat 3letý interval. Cena jedné dávky vakcíny se pohybuje kolem 500 až 600 Kč.

Příznaky a průběh nemoci

V první fázi nemoci se objevují teploty s necharakteristickými příznaky (únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností). Tyto počáteční příznaky se podobají chřipkovému onemocnění. „Poté se nemocnému na pár dní uleví a cítí se lépe, ale virus se zatím v těle množí. V druhé fázi nemoci se pacient cítí daleko hůře, to již virus pronikl do mozku. Nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a teplota. V této fázi  musí být pacient hospitalizován,“ popisuje profesor Roman Prymula.

Při lehčím průběhu nemoci – meningitidě virus postihuje především mozkové pleny. Dojde k poměrně rychlému ústupu potíží, pacient odchází z nemocnice za 2 až 3 týdny domů, potom následuje několika měsíční rekonvalescence.

Těžší forma nemoci, při které virus postihuje mozkovou tkáň se jmenuje encefalitida. Průběh onemocnění je daleko vážnější, zvyšuje se i procento trvalých následků, v krajním případě onemocnění i přes maximální péči lékařů končí úmrtím. Postihne-li virus kořeny míšních nervů dochází k nevratným obrnám.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Klíšťata nepodceňujte, mohou zabít!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci