Vitamíny ano, ale nechtějme od nich moc

10.8.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Vitamíny jsou jistě důležitou součástí výživy. Jen se stále vědci nemohou dohodnout, jak to s některými je.

vitamíny

Podle nejnovější finské studie vitamín D může být vhodnou prevencí před onemocněním v době chřipek a nachlazení, pokud ho užíváme denně. Je rovněž nezbytný pro stavbu kostí.

Organismus si vitamín D vytváří přirozenou cestou díky slunečnímu záření, kterého je ale v zimní sezóně nedostatek. Finští vědci se proto zabývali otázkou, zda může mít deficit vitamínu D vliv na náchylnost k rýmě, chřipce a respiračním onemocněním vůbec.

Tým expertů z Tamperské univerzity, který vedl Dr. Ilkka T. Laaksi, sledoval ve své studii skupinu mladých mužů. Část z nich užívala během chřipkové sezóny pravidelně vitamín D a druhá část pouze placebo.

„Potvrdilo se, že muži, kterým jsme podávali vitamín D, zameškali méně pracovních dnů kvůli virózám a respiračním chorobám, než ostatní. Lze tudíž říci, že vitamín D pozitivně ovlivňuje stav organismu," uvedl k výsledkům studie Dr. Ilkka T. Laaksi.

Pokud však jde o vitamíny skupiny B, tam je situace jiná. Především se to týká pacientů po srdečním infarktu nebo mozkové mrtvici. Ukázalo se, že pro ně tento typ vitamínů není účinnou ochranou před dalšími zdravotními potížemi, jak se odborníci dosud domnívali.

Výzkumem v tomto směru se zabývali vědci Západoaustralské univerzity v Perthu, které vedl Dr. Graeme J. Hankey. Dlouhodobě sledovali osm tisíc pacientů po mozkové mrtvici a po infarktu, přičemž se zejména zaměřili na účinky vitamínů B 6, B 12 a kyseliny listové.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vitamíny z lékárny? Dětem spíše ne
Chcete zhubnout? Dejte se na krůtí maso!
Rybí tuk může chránit před rakovinou

Australský výzkum probíhal tak, že polovině z osmi tisíc pacientů podávali placebo a druhé polovině vitamíny skupiny B a kyselinu listovou. Studie trvala čtyři roky a prokázala, že mezi oběma skupinami se neprojevil žádný rozdíl v jejich zdravotním stavu. Na srdeční infarkt za tuto dobu zemřela tři procenta sledovaných osob z obou skupin a na následky mozkové mrtvice devět procent sledovaných pacientů.

Na této studii se podílel také Dr. Peter Sandercock z Edinburské univerzity ve Velké Británii, který její výsledky svými slovy potvrdil:

„Pro prevenci infarktu nebo mrtvice je nejdůležitější především složení stravy a vhodný životní styl. Vitamíny opravdu nemohou nahradit zdravý jídelníček."

ko

Přečtěte si také

 


Diskuse: Vitamíny ano, ale nechtějme od nich moc

Vitamín D

22.2.2019   |   15:06   |   od: Laura
No konkrétně od vitamínu D je normální chtít moc, protože má opravdu velký vliv na kosti a spoustu dalších věcí, takže je dobré když se zrovna tento vitamín doplňuje.

Vitamíny

18.12.2018   |   09:19   |   od: Jana
Podle mě je jeden z nejdůležitějších vitamín D. Zrovna tohoto vitamínu má většina populace nedostatek. Bavila jsem se o tom s lékařkou.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 22. 2. 2019 15:06
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci