Chcete zhubnout? Dejte se na krůtí maso!

8.11.2017 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Ačkoliv u nás každý občan České republiky sní kolem pětadvaceti kilogramů drůbežího masa ročně, spotřeba krůtího masa činí necelá dvě kila na hlavu. V Evropě je třikrát až čtyřikrát vyšší.

krůtí steak

Zaostáváme, ale máme šanci to rychle napravit. Nejlépe hned dnes. Odborníci totiž tvrdí, že krůtí maso je velmi vhodnou potravinou pro osoby s nadváhou, pomáhá rovněž při prevenci kardiovaskulárních onemocnění – infarktů a srdečních selhání.

Každý člověk by tak měl sníst minimálně pětaosmdesát až sto patnáct gramů krůtího masa týdně, neboť jde o nejlibovější zdroj bílkovin dostupný na této planetě. Navíc také obsahuje niacin (vitamín B3 důležitý pro energetický metabolismus buňky), vitamíny B6 a B12, železo, selen a zinek.

Pojďme si tedy něco dobrého uvařit. Budeme potřebovat krůtí prsa – pro čtyři strávníky počítejte s kilem masa. Lepší je samozřejmě čerstvé, ale nejčastěji je k dostání vakuově balené, nebo mražené.

Krůtí steaky s bylinkovým máslem

Jemná chuť krůtího masa v kombinaci s bylinkami se hodí například i pro nedělní oběd.

Potřebujeme očištěné krůtí steaky, 200 g rozpuštěného másla, 3/4 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/4 lžičky papriky sladké, česnekový prášek (nebo drcený česnek) podle chuti a zvyklostí.

steak s bylinkovým máslem

Krůtí prsa očistíme, omyjeme a s kouskem másla necháme upéct. Když nebudou úplně dopečená, nevadí. Po vychladnutí nakrájíme na steaky.

V malé misce smícháme rozpuštěné máslo, tymián, rozmarýn, papriku a česnek. Maso potřeme směsí.  Můžeme je pak dopékat na pánvi, nebo grilovat. Grilujeme asi 5 minut, poté otočíme a opět pomažeme směsí a grilujeme dalších 5 minut.

Při servírování na steaky lžící nalijeme ještě trochu másla s bylinkami.

Jako přílohu můžeme podávat brambory na jakýkoliv způsob a kompot.

Pikantní krůtí steaky se žampióny

Poněkud kořeněnější jídlo je i trochu náročnější na přípravu.

Připravíme si krůtí prsa, 2 lžíce mouky,  8 žampiónů na plátky nakrájených, dále 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku mleté papriky, 2 až 3 lžíce  olivového oleje, na nudličky nakrájenou červenou nebo zelenou papriku, 1/4 celeru nakrájeného nadrobno, 2 nakrájené zelené cibulky, 2 stroužky česneku, nadrtit, 150 g oliv, deci suchého červeného vína, 1/2 lžičky škrobu, sůl, pepř.

steak se žampiony

Prsa rozdělte na čtyři díly a každý z nich opatrně paličkou na maso nebo rukou rozklepejte na tenké steaky. V mělké misce rozmícháme mouku, kmín, papriku, 1/2 lžičky pepře a 1/4 lžičky soli. Ve směsi obalíme připravené steaky..

Ve velké pánvi rozpálíme olej a smažíme při střední teplotě asi 6 minut, nebo dokud maso není růžové. Odstraníme a pod pokličkou udržujeme v teple, dokud nepřipravíme všechny kousky.

Ve stejné pánvi pak smícháme papriku, celer, cibuli, česnek a restujeme 7 až 8 minut, pozom přidáme olivy a červené víno, poklademe žampióny. Všechno opět vaříme 7 až 8 minut a eventuálně zahustíme škrobem. 

Servírujeme nejdříve kousky masa, které přelijeme omáčkou.

Jako příloha brambor, může být i rýže.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Chcete zhubnout? Dejte se na krůtí maso!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci