Rybí tuk může chránit před rakovinou
12.7.2010 00:00 | Zdraví a krása
Podle vědců je toto riziko nižší i pro ohrožené skupiny - ženy v pokročilém věku nebo ty, které jsou obézní a trpí nedostatkem pohybu.
Slibné, ale ještě vyčkejme
Američtí vědci provedli tzv. observační studii, která hledala souvislost mezi konzumací potravinových doplňků obsahujících rybí tuk a rizikem onemocnění.
|
„U takového typu výzkumu je třeba být opatrný," upozorňuje spoluautorka Dr. Emily White z Výzkumného centra rakoviny Freda Hutchinsona v Seattlu. „Nevysvětluje totiž příčiny působení zkoumaných látek." Podle ní proto zatím nelze ženám po menopauze s jistotou radit, aby takové doplňky užívaly, dokud nebudou provedeny klinické testy.
Ty už zahájila Harvardova univerzita a jejich výsledky by měly potvrdit pozitivní vliv rybího tuku a některých vitamínů na omezení vzniku nádorů a kardiovaskulárních onemocnění.
Jezte ryby!
Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny v něm obsažené, jsou známy svou schopností snižovat krevní tlak a tím i nebezpečí srdečních nemocí. Lékaři proto doporučují konzumovat alespoň dvakrát týdně tučnější ryby, jakými jsou např. losos, makrela nebo pstruh.
Příznivý vliv těchto látek na snížení výskytu rakoviny ale dosud nebyl jednoznačně potvrzen. Experti jsou toho názoru, že mohou mít protizánětlivé účinky. Chronické záněty v organismu přitom mohou hrát významnou roli při vzniku a rozmnožování nádorových buněk.
ko
Přečtěte si také |
---|