Rakovinu prostaty odhalí často žena

6.7.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Prostata – přestože jde o část mužského pohlavního ústrojí, ženy hrají velmi důležitou roli při vyhledávání jejích nemocí. V případě zhoubného nádoru mohou dokonce svému partnerovi zachránit život.

Rakovinu prostaty odhalí často žena

Rakovina prostaty je druhým nejčetnějším nádorem v mužské populaci a třetí nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění.

Pacík„V České Republice je v posledních letech diagnostikováno každoročně asi 3500 nových karcinomů prostaty a kolem 1 350 mužů na něj umírá,“ uvádí prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc., přednosta Urologické kliniky, Fakultní nemocnice Brno (na snímku vpravo).

Mnoho mužů k nám pošlou ženy

Ženy – partnerka, sestra, dcera, vnučka – mohou muže donutit, aby vyhledal v případě problémů lékaře. Kdy by na ně měly vyvinout nátlak a do ordinace ho na vyšetření „dotlačit“?

„Vždy pokud si u něj všimnou změn, jako jsou poruchy v sexu nebo časté noční močení, kdy proud moči je kvůli narůstající prostatě přerušovaný či menší. Ze zkušeností z ordinace víme, že mnoho mužů přesvědčí k návštěvě lékaře právě žena a řadě z nich tak zachrání život,“ popisuje profesor Pacík.

prostata
Prostata, neboli předstojná žláza (na obrázku: č.1), je umístěna pod močovým měchýřem. Je velká asi jako kaštan a obkružuje močovou trubici.

Nejvíc nemocných po padesátce

HanušRakovina prostaty postihuje typicky muže staršího věku. „Incidence i úmrtnost roste po 50. roku věku. Počet postižených se s věkem zvyšuje a průměrný věk se nyní pohybuje mezi 65 až 70 lety,“ uvádí profesor MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc.,  přednosta Urologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (na snímku vpravo). Onemocnění se však nevyhýbá ani mladším mužům.

„Při potížích proto vždy doporučuji navštívit urologa, případně praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu,“ radí profesor Pacík.

Rakovina bez příznaků

V časném stadiu je rakovina prostaty často zcela bez příznaků. Později mají muži právě problémy s močením, sexu a v dalších fázích např. bolesti v kostech, to se již nádor v těle šíří.

PSA musí chlapi znát

Vyšetření prostatického specifického antigenu dokáže podle posledních studií zachránit životy až 50 % mužů. Proto by měli chlapi znát, stejně jako výši krevního tlaku, i své hodnoty PSA.

„Muži by se proto měli o tuto problematiku aktivně zajímat již po 40. roku věku a dbát na prevenci. K diagnostice se jako základ používá vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) z krve a vyšetření prostaty pohmatem přes konečník. Může ho zajistit jak praktický lékař, internista tak urolog,“ doporučuje profesor Pacík.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Rakovinu prostaty odhalí často žena

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci