Vědci objevili, co určuje délku života

2.7.2010 02:00   |   Zdraví a krása
Vzorce genů, které s dosud největší přesností určují, zda se jeho nositel dožije sta let či nikoliv, jsou objeveny!

genom

Genová skladba platí i navzdory ostatním genetickým předpokladům, které jsou příčinou nejrůznějších nemocí.

Celkem devatenáct vzorců

Podle Dr. Paoly Sebastiani a Dr. Thomase T. Perlse z Bostonské univerzity v americkém Massachusetts "jde o objev, který zatím s nejvyšší přesností dovede určit, zda se dotyčný dožije vysokého věku". Bostonský vědecký tým odhalil po několikaletém výzkumu geny 19 vzorců, které se 77procentní přesností vypovídají o tom, kdo dosáhne dlouhověkosti.

Experti při výzkumu sledovali tisícovku osob, které se dožily sta a více let. Jejich genetickou výbavu zároveň porovnávali s dalším tisícem dvěma sty lidmi, kteří byli věkově mladší.

Ke svému překvapení lékaři zjistili, že nejstarší lidé mají stejné geny, související s různými chorobami, jako ti ostatní. Podle všeho ale jejich vliv na organismus ruší geny dlouhověkosti.

PohlreichMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Šéfovy rady: Jak poznat špatnou restauraci
Devět pravidel lásky pro ženy
Bolí vás hlava? Málo pijete!

„Mnozí se ptají: ´A kdo by se vlastně chtěl dožít stovky, když se stářím přicházejí nemoci jako je třeba Alzheimerova choroba?´. Ve skutečnosti ale po vysokém věku touží většina lidí," říká Dr. Thomas T. Perls.

Lékaři ovšem upozorňují, že přítomnost takových genů ještě neznamená, že jejich nositel nemusí pečovat o své zdraví.

„Naši respondenti, kteří se dožili stovky, zároveň dodržovali pravidla zdravého životního stylu – cvičili, vyhýbali se alkoholu, nekouřili a díky víře a dobrým vztahům v rodině zvládali i stres," dodává Dr. Paola Sebastiani.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Vědci objevili, co určuje délku života

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci