Bolí vás hlava? Málo pijete!

13.8.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Máte pocit, že se vám rozskočí hlava z množství úkolů, na které nesmíte zapomenout? Jste podráždění? Třeba za to může jenom žízeň...

ženu bolí hlava

Nedostatečný příjem tekutin. a to nejen v parném létě,  má negativní vliv na fyzickou i psychickou kondici, snižuje schopnost koncentrace, zhoršuje pracovní výkonnost a způsobuje bolesti hlavy. Dokonce i mírná dlouhodobá dehydratace může zvýšit riziko vzniku infekcí močových cest, ledvinových kamenů a mozkové mrtvice.

Pavel SuchánekProč bolí zrovna hlava, když máme nedostatek tekutin? „V důsledku nedostatku tekutin máme hustší krev. Aby ji cévy mohly transportovat, musí zvětšit svůj průměr. A pokud je v cestě kost, tlačí na ni, což způsobuje právě bolest hlavy,“ vysvětluje magistr Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

I málo tekutin chybí

Již mírná dehydratace, tedy úbytek tělesné hmotnosti v důsledku ztráty tekutin nižší než 2 %, se může projevit sníženou schopností koncentrace a omezenou čilostí.

Vyšší než 2% ztráta tělesné hmotnosti v důsledku úbytku tekutin pak může zpomalit veškeré mozkové procesy, ohrožuje krátkodobou paměť, může zhoršovat koordinaci a schopnost rozhodování.

V práci jak na poušti

Hned od rána musí člověk začít pít, jinak se nám „zadře motor“. Voda je chladicí tekutina, která v motoru auta brání přehřátí – a stejně tak brání přehřátí organizmu. Velké ztráty tekutin si nemusíte v důsledku stresu vůbec všimnout. Při mluvení vydechujete nasycenou vodní páru a také dýcháte rychleji – a rychleji se tak zbavujete vody.

Průzkumy českých odborníků uvádějí, že většina lidí během pracovní doby vypije sotva 40 % denního příjmu tekutin. Ve skutečnosti by to mělo být v průměru alespoň 60 až 65 % .

Může vás zajímat

Chcete mimčo? Zakažte partnerovi notebook!
Steaky a hamburgery snižují kvalitu spermatu
Čekat na miminko do třiceti je riziko

Jsme z vody

Voda tvoří 50 až 65 % celkové tělesné hmotnosti. Čím je člověk mladší, tím větší podíl v jeho těle voda zaujímá. Tělo seniora je tvořeno vodou ze 45 %. Dospělého kolem 50 %. U dětí je procento vody daleko vyšší, u kojenců dosahuje dokonce až 85 %!

„Voda funguje jako transportní tekutina a rozpouštědlo pro řadu živin. Určité množství vody je přítomno i v potravinách. Voda je tělem absorbována a zastane v něm svou funkci bez ohledu na to, odkud je čerpána,“ dodává magistr Pavel Suchánek.

žena pije z láhve

Kolik pít?

Minimální denní příjem tekutin by měl činit alespoň 2,5 litru, z čehož 0,5 až 1 litr může pocházet z jídla (ovoce, zelenina, polévky apod.). Množství, které naše tělo potřebuje, závisí zejména na teplotě prostředí a vlhkosti vzduchu.

A co pít? Ideální je obyčejná neperlivá voda, ovocné čaje, slabé bylinkové, černé a zelené čaje, minerálky, 100% ovocné džusy ředěné vodou 1:1 a mléko. Naopak vyvarovat bychom se měli sladkým limonádám, velkému množství minerálek – obsahují hodně sodíku, který zvyšuje krevní tlak. Nadměrnému množství kávy, silného čaje a alkoholu.

injekceMůže vás zajímat

Klíšťata se naučila žít blíž lidem
Blecha v kožichu může nadělat paseku
Meningokok útočí na děti a teenagery

Co se děje v těle?

Voda přijatá v podobě v potravy nebo vypitá jako nápoj se částečně vstřebává již v žaludku, nejvíce ale v tenkém a tlustém střevě. „Odtud putuje do krevních tekutin, ledvin a mezibuněčných prostor, kde je dále využívána,“ uvádí MUDr. Josef Zemánek, praktický lékař pro děti a dorost z Týnce nad Sázavou.

Denně tělo vyloučí přibližně: 1,2 – 2 kg (60 %) vody močí; 0,5 kg (15 %) dýcháním; 0,6 kg (20 %) pocením a 0,15 kg (5 %) také stolicí. „V horkém a vlhkém prostředí může být výdej vody i mnohonásobně vyšší, např. 1,5 kg za hodinu,“ dodává doktor Josef Zemánek.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Bolí vás hlava? Málo pijete!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci