Hodina tělocviku = 10 minut cvičení

4.3.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Páťáci v Česku mají ve škole dvě hodiny tělocviku týdně. Myslet si ale, že celé dvě hodiny procvičí, je bláhové.

holka u TV

„Děti během hodiny tělocviku aktivně cvičí průměrně jen 10 minut, to je 20 minut aktivního pohybu za týden,“ upozorňuje dětský obezitolog Zlatko Martinov z Dětské polikliniky Fakultní nemocnice v Motole.

Zbývající čas školáci tráví nástupy, přípravou nářadí a čekáním na cvičení. Neaktivní děti jsou přitom vystaveny vysokému riziku rozvoje obezity. Odborníci navíc varují, že pár kilo navíc v dětském věku = jisté špeky v dospělosti.

Viníci? Máma, táta i škola

Dětskou psychiku v období přechodu z mladšího do staršího školního věku utváří zejména vnější svět – rodinné zvyklosti, pedagogická výchova a prostředí v němž žijí.

„Vlastní myšlení není pro chování a jednání desetiletých dětí zcela určující. Výraznější vlastní vůle se u dětí projevuje až při vstupu do puberty, kdy se utváří základy vlastností podmíněných vůlí, např. odpovědnost, vytrvalost, samostatnost, iniciativnost, včetně základů stravovacích a pohybových návyků,“ uvádí lékař Zlatko Martinov.

Může vás zajímat

Granátová jablka proti rakovině prsu
Neriskujte! Tuk je nezbytný pro kosti
Sójové boby chrání před zlomením krčku

Znamená to, že rodiče a pedagogové by měli být pro děti dobrými vzory především v období mladšího školního věku a puberty. Rodinné zázemí má na chování a pohybové návyky dětí v tomto věku až šedesátiprocentrní vliv!

Děti líné nejsou...

Dotazníkový průzkum mezi páťáky, jehož se v rámci projektu Hravě žij zdravě, Ruskovázúčastnilo 5885 školáků, odhalil, že děti ve své podstatě nejsou líné, ale nikdo je bohužel k aktivnímu způsobu života neučí.

„Pozitivní je, že lenošení vyhledávají jen 3,4 % dotazovaných. Co uspokojivé již není, je aktivní trávení volného času s rodiči. Pouhých 6,1 % dětí vedou rodiče k aktivnímu způsobu života,“ čte z výsledků průzkumu nutriční terapeutka Jitka Rusková (na snímku vpravo), která působí v Poradenském centru Výživa dětí.

Rodiče děti neučí jíst

Vinu rodičů na obezitě jejich dětí dokládají i další šokující výsledky. Vyplývá z nich, že 35,8 % dětí 5. tříd základních škol pravidelně nesnídá. „To je alarmující. Základní pravidlo v obezitologii totiž zní: Kdo nesnídá bude ve čtyřiceti obézní,“ upozorňuje Jitka Rusková.

Další skupinou dětí ohroženou rozvojem obezity je 16,6 % dotazovaných, které jedí více než 5krát denně. A pozor, rizikový je i opačný extrém. „Děti, které jedí méně než čtyřikrát denně (19,8 % dotazovaných), jsou ohroženy rozvojem poruchy příjmu potravy, kam patří oba extrémy – na jedné straně obezita, na druhé mentální anorexie,“ říká Jitka Rusková.

Školní jídelna? Ne!

Obezitologům stoupají hrůzou vlasy na hlavě i z toho, že polovina páťáků neobědvá ve školních jídelnách.

„Školní jídelna garantuje racionální stravu skladbou, složením a vhodným načasováním jídla. Rodina může garantovat náročné normy na racionální stravování dětí jen těžko, přesto se 45,9 % dětí stravuje od pondělí do pátku převážně doma,“ říká doktor Zlatko Martinov.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Hodina tělocviku = 10 minut cvičení

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci