Sójové boby chrání před řídnutím kostí a zlomeninami
20.10.2009 00:00 | Zdraví a krásaPodle výsledků vědeckého výzkumu, zveřejněného v odborném listu The American Journal of Epidemiology zkoumali vědci z Dukeovy lékařské univerzity v Singapuru vliv složení stravy na zdravotní stav tamních žen a mužů – především se zaměřili na složení kostí a náchylnost k jejich řídnutí.
Denní příjem sóji u účastníků výzkumu minimálně 2,7 gramu sójové bílkoviny, 5,8 miligramu sójových isoflavonů na 1000 kalorií nebo 49,4 gramu tofu.
„Takové množství je jednoznačně vyšší, než jaké například konzumují obyvatelé vyspělých západních zemí," uvedla vedoucí vědeckého týmu Dr. Woon-Puay Koh.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATDecka vína denně přidá pět let života |
Vědecký tým Dr. Woon-Puay Koh sledoval v letech 1993 až 1998 stravovací návyky celkem 63 000 žen a mužů ve věku od 45 do 75 let. V roce 2006, tedy po osmi letech, bylo zjištěno, že zlomeninu krčku stehenní kosti utrpělo 692 žen a 276 mužů.
Ženám se tento úraz stal průměrně v 73. roce života, mužům v 71 letech. Přitom vyšlo najevo, že pravidelná konzumace sóji měla pozitivní vliv na stav ženských kostí a jejich vyšší odolnost proti řídnutí. U mužů se tato souvislost neprokázala.
Současné závěry potvrdili tak již předchozí teorie, podle nichž sója nebezpečí řídnutí kostí a zlomenin u žen po menopauze snižuje až o 30 procent. Experti chtějí ve výzkumu pokračovat a zaměřit se na některé dosud neobjasněné detaily mechanismu, jakým sója na tělesný stav působí.
ko
Přečtěte si také |
---|