Neriskujte! Tuk je nezbytný pro kosti

10.1.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Vědci objevili další důvod, proč nepodléhat módnímu trendu extrémní štíhlosti. Zjistili, že tělesný tuk v dospívání hraje důležitou roli při tvorbě kostní tkáně.

kluci a holky

Dívky, které jsou příliš štíhlé, riskují v dospělosti osteoporózu.

Rozsáhlý výzkum varuje

Britští experti z Bristolské univerzity v jihozápadní Anglii měřili tloušťku okostice (vnější vrstva kosti) u čtyř tisíc chlapců a dívek v průměrném věku 15,5 roku.

Výsledky ukázaly, že tuk působí na tvorbu kostní tkáně pozitivně. U dívek má přitom o 70 procent větší vliv, než u chlapců.
.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kojení chrání miminko
před infekcemi i před chřipkou

Závěry univerzitního výzkumu byly zveřejněny v nejnovějším vydání odborného magazínu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

U chlapců svaly, u dívek tuk

„Vliv tělesného tuku je u dívek mnohem výraznější," uvedl vedoucí studie Dr. Jonathan H. Tobias z Bristolské univerzity a dodal:

„Dívčí organismus obsahuje víc tuku. Dokonce to vypadá, že zatímco u chlapců ovlivňuje sílu kostí svalová hmota, u děvčat je to naopak tuk."

Dr. Jonathan H. Tobias zdůraznil, že množství tuku v pubertě má dlouhodobý vliv na vývoj kostry v dospělosti. Dívky by se proto měly vyvarovat všech možných drastických diet, které jim v pozdějším věku mohou způsobit osteoporózu.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Neriskujte! Tuk je nezbytný pro kosti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci