Předčasně narození trpí poruchami chování

20.12.2009 00:00   |   Děti
Dětem, které se narodily příliš brzy a měly nízkou porodní hmotnost, hrozí zvýšené riziko psychických poruch. Mohou trpět depresemi nebo úzkostí.

rošťák, zlobí, kluk, dítě

„Problémy předčasně narozených dětí mají biologickou příčinu, kterou nelze snadno odstranit ani při současném vědeckém pokroku," tvrdí doktorka Amy L.Conrad z americké univerzity v Iowě.„To neznamená, že co nejlepší podmínky mohou vývoji miminka po porodu pomoci, nemají na něj ale tak výrazný vliv, jak jsme se domnívali."

Začíná to nižším IQ

Míra přežití předčasně narozených dětí se za poslední roky významně zvýšila. Nedávné výzkumy ale odhalily, že tito novorozenci musí v budoucnosti čelit značným potížím, nižším IQ počínaje a poruchami chování konče.

Může vás zajímat

Miminka pláčou v jazyce matky
Agresivita je mor, napadá i děti
Ta ostuda! Syn ukradl dvě čokolády

Američtí vědci sledovali 104 mladých lidí mezi sedmi a šestnácti lety, z nichž 49 se narodilo příliš brzy, mezi 24. a 33. týdnem. Ukázalo se, že mezi těmito dětmi se ve větší míře vyskytují hyperaktivita, poruchy pozornosti a symptomy deprese a úzkosti.

Podle poznatků týmu, který vede doktorka Amy L.Conrad, trpí 18 procent dětí z rizikové skupiny hyperaktivitou a poruchami pozornosti vyžadujícími terapii a 14 procent z nich má příznaky deprese a úzkosti.

Testy hovoří jasně

Lékaři předložili svým respondentům standardní inteligenční testy, zatímco jejich rodiče a učitelé dostali dotazník týkající se jejich chování. Nedonošné děti měly prokazatelné větší potíže s chováním než děti narozené v termínu. Tyto potíže narůstají přímo úměrně se snižující se porodní vahou.

Odborníci předpokládají, že nízká hmotnost má vliv na vývoj mozku, který je v tomto případě náchylnější k výše zmíněným poruchám.

Rodiče nedonošených dětí by měli podle doktorka Amy L.Conrad věnovat chování svých potomků zvýšenou pozornost a při prvních neadekvátních projevech vyhledat odborníka.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Předčasně narození trpí poruchami chování

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci