Novorozenci pláčou v jazyce matky

7.11.2009 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Pláč novorozenců může rodičům na celém světě znít stejně, ale vědci zjistili, že je to jen zdání. Analýzu zveřejnil britský časopis Current Biology.

Novorozenci pláčou v jazyce matky

Podle ní má pláč nejmenších dětí různou melodii v závislosti na to, jakým jazykem mluví jejich rodiče.

Intonují německy či francouzsky…

Analýza je založena na zkoumání pláče šedesáti novorozenců - třiceti německých a třiceti francouzských - v prvních třech až pěti dnech jejich života. Naznačuje se v ní, že děti se začínají učit jazyk už v děloze, dlouho předtím, než vydají první náznaky slov.

Přečtěte si

Mateřské mléko může děťátko ochránit
před chřipkou a infekcemi!

Kojení je pro miminko to nejlepší!

Autoři studie zjistili, že zatímco melodie pláče francouzských novorozenců má tendenci stoupat, jak to odpovídá melodii francouzštiny, u maličkých Němců je melodie klesavá, rovněž v souladu s řeči jejich matek.

Upřednostňují prenatální melodii

Kathleen Wermke z univerzity ve Würzburgu, který se na výzkumu spolu s francouzskými a německými odborníky podílela, řekla, že novorozenci "jsou schopni vydávat různé melodie pláče", přičemž dávají přednost té, kterou slyší ještě v děloze.

Průzkum podle autorů ukázal na "nanejvýš časný" vliv mateřského jazyka a potvrdil, že pláč dětí je jejich první vlastní pokus komunikovat specificky s matkou.

„Novorozenci jsou pravděpodobně vysoce motivováni k tomu, aby napodobovali chování matky s cílem získat její pozornost a posílit pouto s ní. Melodie je asi to jediné, co jsou schopni z matčiny řeči napodobit, což by mohlo vysvětlovat, proč se v jejich nejranějším věku setkáváme s její imitací," uvádí se ve studii.

irt

Přečtěte si také


Diskuse: Novorozenci pláčou v jazyce matky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci