Granátová jablka proti rakovině prsu

7.1.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Látky obsažené v granátových jablkách dovedou snížit nebezpečí vzniku nádorů prsu způsobených hormonem estrogenem. Mechanismus, jakým na zhoubné bujení působí, objevili američtí vědci z Výzkumného onkologického centra v kalifornském Duarte.

žena s granatovým jalkem

Kyselina obsažená v granátových jablkách blokuje enzym aromatázy, který přeměňuje hormon androgen na estrogen. Ten je zodpovědný za vznik rakoviny prsu.

Desítka zastavuje bujení

„V plodech granátovníku jsme našli látky, které mají skutečně vlastnosti, díky nimž se daří potlačovat aromatázu," uvedl Dr. Shiuan Chen, vedoucí studie z Výzkumného onkologického centra v kalifornském Duarte. Výsledky jeho týmu byly zveřejněny v odborném listu Cancer Prevention Research.
.

KARIN: ZHUBLA JSEM
A NAHMÁTLA SI RAKOVINU

Se svým bojem s nádorem prsu se nám svěřila Karin Štefanová z Chomutova, jedna ze čtenářek portálu ŽenyproŽeny.cz. Nemoc přišla jako rána z čistého nebe ve chvíli, kdy se Karin cítila skvěle a fit.

Zde si přečtěte JEJÍ PŘÍBĚH.


Vědecký tým Dr. Shiuana Chena se zabýval látkami, jež obsahují granátová jablka a které tak mohou potlačit činnost aromatázy, tedy potažmo zhoubné bujení. Zjistil, že v tomto ovoci je takových látek celkem deset.

Nikoli lék, ale prevence

Většina pacientek, které onemocněly rakovinou prsu způsobenou estrogenem, užívá léky zvané inhibitory aromatázy. Dr. Shiuan Chen upozorňuje, že granátová jablka sice takové medikamenty nemohou plnohodnotně nahradit, ale každopádně lze plody granátovníku využít v prevenci:

"Rozhodně nemůžeme látky z granátových jablek považovat za náhradu dosavadních léků. Nemají takovou účinnost, ale mohou být vhodnou prevencí," vysvětluje.

granátové jablko

Další experti v oboru podpořili závěry, ke kterým došel vědecký tým Dr. Shiuana Chena. Potvrdili, že výsledky takové studie jsou velmi slibné a je nezbytné ve výzkumu dále pokračovat.

Našli se však i pesimisté jako například onkolog Dr. Gary D. Stoner z Ohijské státní univerzity v Columbusu v americkém Ohiu, který vyjádřil pochybnosti, zda je tělo schopno efektivně využít vhodné látky z granátového jablka kvůli tomu, že se poměrně obtížně vstřebávají do organismu.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Granátová jablka proti rakovině prsu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci