Lidé po infarktu se bojí sexu

1.6.2010 01:00   |   Zdraví a krása
Lidé po srdeční příhodě se vyhýbají sexu. Bojí se, že by je mohl zabít. Problém podle vědců zhoršují i lékaři, kteří s pacienty o tomto citlivém tématu nemluví.

infarkty a sex

K problému se vyjádřila docentka Stacy Tessler Lindau (na snímku vpravo) z univerzity v Chicagu, která vedla studii zahrnující sedmnáct set pacientů.

Výsledek vědeckého výzkumu byl takový, že riziko úmrtí při sexu je "opravdu malé".

Ostatně, to následně podpořila i britská Kardiologická nadace a vydala doporučení, v němž nabádá lékaře, aby s pacienty hovořili a pokusili se rozptýlit jejich obavy.

Test: Vyjděte patro

Odborníci jsou přesvědčeni, že lidé po infarktu mohou znovu začít se sexem, jakmile jsou schopni zvládat nepříliš náročnou fyzickou aktivitu. Například bez potíží vyjít po schodech do patra.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Čím jste šťastnější, tím je infarkt dále
Nuda v práci vás může i zabít!
Pivní pupek roste po víkendovém flámu!

"Pravděpodobnost úmrtí během sexuální aktivity je i u lidí po srdeční příhodě velmi malá," vysvětluje docentka Stacy Tessler Lindau.

Lékaři by se tudíž neměli domnívat, že sex není pro pacienta důležitý jen proto, že je danému člověku přes šedesát.

Léky mějte po ruce

Cathy Ross z britské Kardiologické nadace je přesvědčena, že by pacienti měli být informováni o tom, kdy a jak znovu začít s intimním životem, hned při odchodu z nemocnice.

„Po infarktu se někteří lidé obávají sexu v domnění, že by námaha mohla spustit další záchvat. To je však málo nepravděpodobné. Dobrý sexuální život lze mít i se srdeční chorobou. Stejně jako každá jiná fyzická činnost ale může i sexuální aktivita vyvolat symptomy. Proto je přece jen vhodné, když má člověk s kardiovaskulární chorobou své léky vždy po ruce," radí Cathy Ross.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Lidé po infarktu se bojí sexu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci