Čím jste šťastnější, tím je infarkt dále

21.2.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Že psychika výrazně ovlivňuje organismus, se ví dávno. Teď přišli vědci na to, že život nám může prodloužit i například pocit štěstí. Je tedy životním zájmem, abychom je prožívali co nejvíce.

šťastný pár

Kdo nechce zvyšovat riziko infarktu, neměl by kouřit a navíc by si měl hlídat životosprávu - správně jíst a cvičit. Pomoci ovšem může i pocit štěstí, uvedli v nové zprávě američtí vědci z Columbijské univerzity v New Yorku.

Buďte veselí

I když je člověk svou přirozeností mrzout, měl by se snažit se cítit spokojený. „Když nejste veselý člověk, snažte se chovat, jako byste takovým byli. Může to pomoci vašemu srdci," nabádá Karina Davidson, autorka studie, kterou nedávno zveřejnil odborný časopis.

Její vědecký tým rozděloval lidi do pěti skupin podle míry jejich pocitu štěstí s přihlédnutím k věku, pohlaví a kouření. U každé skupiny s vyšším pocitem štěstí se vždy snižovalo riziko infarktu o 22 procent, tvrdí autoři zprávy.

Šťastný žije zdravěji

Šéfka si to přičítá tomu, že šťastní lidé vedou zpravidla zdravější způsob života. Může také existovat nějaká dosud neznámá genetická dispozice, díky níž jsou lidé šťastní a mají méně srdečních chorob. Jiní odborníci soudí, že samotný pocit blaženosti může vést ke zdravějšímu srdci, kterému naopak škodí stres či deprese.

Karina Davidson řekla, že by bylo nyní předčasné doporučovat pacientům, aby posilovali svůj pocit štěstí s cílem ochránit své srdce, i když to skutečně může pomoci, protože je třeba ještě další výzkum. Doporučuje však lidem posilovat tento pocit z jiných již ověřených důvodů, například pro lepší duševní zdraví.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Čím jste šťastnější, tím je infarkt dále

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci