Pálení žáhy může i za kašel!

21.6.2010 02:00   |   Zdraví a krása
Snad každý z nás zažije jednou za čas nepříjemné pálení, které stoupá ze žaludku nebo spodní části hrudníku až do krku a zanechává kyselou pachuť v ústech. Nepodceňujte to.

žáha

Pokud se situace stává pravidlem po každém jídle, jde s největší pravděpodobností o vážnou nemoc – refluxní chorobu jícnu. „Refluxní choroba jícnu s pálením žáhy a vracením šťáv mů-že zhoršovat kvalitu života stejně jako deprese nebo onemocnění srdce,“ konstatuje MUDr. Jan Martínek z Interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice a 1. LF UK.

Může i za dušnost

Navíc může stát za dlouhodobými problémy s kašlem a dušností. „Pacienti obíhají jednoho lékaře za druhým a až po několika měsících, někdy i roce dvou se přijde na spojitost s refluxní chorobou jícnu,“ dodává interní lékař Jan Kadleček. Po následném podrobném vyšetření a zahájení adekvátní léčby u většiny postižených tyto problémy ustoupí.

Může vás zajímat

Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte
Cukrovka se mírným pijákům vyhýbá
Před mrtvicí chrání ženy obyčejná chůze

Problém má čtvrtina dospělých…

Odhady ukazují, že přibližně 24 % dospělé populace trpí pálením žáhy denně. Příznaky reflu-xu, tedy i pálení žáhy, trpí až 40 % dospělých. „Refluxní choroba jícnu patří mezi nejčastější onemocnění v gastroenterologické ambulanci. Její výskyt vzrůstá, avšak většina pacientů s těmito potížemi lékaře nikdy nevyhledá,“ ukazuje na podceňování nemoci MUDr. Jan Martínek.

…a čtyři těhotné z deseti

Problémy s pálením žáhy má v průběhu těhotenství i 40 % žen. Mají je na svědomí hormonál-ní změny v těle, po porodu nepříjemné potíže odezní.

Obecně, tedy nejen u budoucích maminek, obtíže nejčastěji vyvolávají tučná nebo pikantní jídla, cibule, česnek, čokoláda, káva a další kofeinové a šumivé nápoje, alkohol, ale také kou-ření, stres, těsné oblečení, nadváha či máta peprná. „Ta, přestože se doporučuje jako čaj při pocitech plnosti, by se neměla užívat při pálení žáhy,“ radí MUDr. Jan Kadleček.

Co pomůže?

Existují tři hlavní možnosti léčby pálení žáhy:

  1. Nejčastěji se používají tzv. antacida – poskytují dočasnou úlevu od příznaků, ale neléčí základní příčinu pálení žáhy. Antacida mohou být vhodná pro pacienty, u kterých dochází k občasnému pálení žáhy po jídle. „Mohou se také používat pro pacienty, kteří vyžadují dočas-nou úlevu od pálení žáhy, zatímco užívají jiné léčivé přípravky s dlouhodobým účinkem,“ říká MUDr. Jan Martínek.
  2. Svým pacientům proto raději doporučuje tzv. inhibitory protonové pumpy (IPP). Tyto léky jsou uznávány jako nejúčinnější při léčbě choroby refluxu a poskytují až 24hodinovou úlevu. „Působí na zdroj problému snížením nadměrné produkce kyseliny v žaludku,“ uvádí MUDr. Jan Martínek.
  3. Další skupinou léků jsou tzv. antagonisté H2 receptorů – tyto přípravky představují jisté zlepšení v léčbě pálení žáhy, nicméně v porovnání s IPP jsou považovány za méně účinné a poskytují úlevu v maximální délce 10 hodin.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Pálení žáhy může i za kašel!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci