Partner u porodu? To mě neláká!

16.6.2010 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Paní Zdena podlehla tlaku svých kamarádek a přemluvila manžela, aby s ní absolvoval předporodní kurz.

porodnice

Když nastal den D, odjeli oba správně „vyškolení“ rodiče do porodnice. Zdena ale tak nějak nepředpokládala, že porod nemusí zrovna vyjít úplně podle scénáře. Dodnes jí v uších zní její nářek, křik, hekot a manželův ustrašený hlas, který ji dostával do ještě většího zmatku.

Druhé miminko se má Zdeně narodit každým dnem. Ale tentokrát ví zcela jistě, že manžela si s sebou na porodní sál nevezme.

Přečtěte si také:

Má být tatínek u porodu, nebo ne?

„Je pravda, že přítomnost někoho blízkého u porodu, zejména pokud jde o prvorodičku, která má z věcí příštích strach, může být velmi prospěšná,“ říká psycholožka Jana Sedláková. „Ale nemusí to být nutně její partner. Někdy přijde vhod spíš zkušená kamarádka nebo maminka.“

…ale je to móda

Nejen muži dost často absolvují porod především proto, že je to jaksi v módě. Také mnohé ženy trvají na přítomnosti partnera u porodu právě proto, že jejich kamarádky muže při porodu měly. Ale stojí o to doopravdy?

Říká se, že i když nastávající tatínek při příchodu dítěte na svět často nemůže v ničem pomoci, je partnerce každopádně psychickou oporou. Hladí ji, drží za ruku, mluví na ni, uklidňuje. To je ovšem v tom ideálním případě, kdy jde o skvělého kliďase. Pokud je ale muž sám tak trochu nervák, může na ženu své negativní pocity přenést a ještě více ji znejistět.

Je tu i stud

Je i mnoho žen, které se při porodu opravdu necítí zrovna „ve své kůži“. A představa, že je v takovém stavu vidí jejich nejmilejší, je pro ně velmi nepříjemná. Zvlášť, když nastanou během porodu nějaké komplikace a žena má bolesti nebo strach. Nestojí o to, aby ji takto partner viděl.

Může vás zajímat

Mateřské mléko proti astmatu
Kojení je pro miminko to nejlepší!
Je možné kojit v těhotenství?
Jak kojení vhodně ukončit?
Před rakovinou může ochránit kojení
Co nejdéle kojit znamená předcházet obezitě

„Stává se, že se maminky občas za své zcela přirozené chování během porodu později stydí,“ potvrzuje Sedláková.

„A někdy je i dobré, když partneři o sobě nevědí úplně všechno. Vždyť trocha tajemna je mnohem přitažlivější, než drsná realita,“ dodává s úsměvem.

Otec čekával v sednici

Pokud se trochu vrátíme do minulosti, tak ani v domácím prostředí tehdy tatínek u porodu neasistoval. Většinou byl vykázán do vedlejší místnosti, kde netrpělivě očekával první křik právě narozeného potomka. A pak teprve mohl za novopečenou maminkou.

Kvůli módnímu diktátu dnes většina nastávajících rodičů na téma Otec u porodu už ani příliš nediskutuje. A to je škoda.

Ať už přítomnost partnera na porodním sále z nějakých důvodů vadí nastávající mamince či tatínkovi, ani jeden by se neměl bát říct to nahlas. Rozhodně to není žádná ostuda.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Partner u porodu? To mě neláká!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci