Má být tatínek u porodu?

10.6.2010 09:30   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Nastávající tatínek jako doprovod na gynekologii a samozřejmě i v porodnici – to už patří ke společenskému bontonu. Ovšem nemusí tomu tak být vždy, někdy je přítomnost otce přímo na porodním sále dokonce na škodu.

dítě

Být s partnerkou u porodu? Nic proti tomu! Může to být příjemné rodičkám i tatínkům. Takový zážitek jistě dokáže vztah celé rodiny intenzivně posílit. Je tu však i jiný pohled na věc, o němž se hovoří podstatně méně.

Všechno má své ALE

Ano, všechno má své ALE. Především proto, že mnoho tatínků jde k porodu pod značným společenským tlakem a jaksi z donucení. Ve skutečnosti by spíš uvítali posezení někde v hospůdce, kde by čekali na radostnou zprávu o narození potomka, což je pochopitelně třeba ihned oslavit.

Anebo by raději usilovně pracovali, aby zahnali nervozitu, která jimi lomcuje. Jenže dnes chodí k porodu téměř každý a jak by pak před partnerkou a známými vypadali...

Samotný porod však opravdu není nijak zábavnou záležitostí. Naopak, někdy může být i celkem dramatický. Navíc je také o bolesti, o krvi a dalších pramálo příjemných jevech. Ne každý na to má a ne každý je na to připraven.

Sexuální blok a pocit viny

Přiznat si obavy z přítomnosti u porodu není žádná ostuda. Nastávající tatínkové by se mnohdy skutečně neměli přeceňovat. Vždyť i ti, co odpovědně docházeli spolu s partnerkou na předporodní kurz a pak se vydali na porodní sál s nadšením a velkým odhodláním, mohou zažít trauma, které jim na delší dobu zkomplikuje život. A nejen jim.

Může vás zajímat

Mateřské mléko proti astmatu
Kojení je pro miminko to nejlepší!
Je možné kojit v těhotenství?
Jak kojení vhodně ukončit?
Před rakovinou může ochránit kojení
Co nejdéle kojit znamená předcházet obezitě

Podle sexuologů se totiž může stát, že má muž kvůli tomu, že „vše" viděl, sexuální blok a po porodu není schopen svou ženu vnímat jako atraktivní bytost. Navíc může mít z událostí na porodním sále i pocity viny, že pro partnerku nebyl dostatečnou oporou. Takový vystrašený otec pak na rodičku přenáší značně negativní emoce.

Negativní vztah k dítěti

Zážitky z porodního sálu mohou mužům komplikovat také jejich vztah k vlastnímu dítěti. Potvrdily to výsledky výzkumu, které byly nyní zveřejněny v Británii, kde mají pochopitelně mnohem dlouhodobější zkušenosti s přítomností tatínků u porodu, než je tomu u nás.

Vedoucí britského vědeckého týmu, doktor Jonathan Ives z Centra pro lékařskou etiku na Univerzitě v Birminghamu, k tomu uvedl, že nastávající otcové se sice aktivně zapojí do těhotenství a předporodních příprav, ale v závěru zažijí zklamání a začnou o sobě pochybovat, když zjistí, že partnerce vlastně mohou nabídnout pouze pasivní podporu.

porodnice

Takoví otcové pak i obtížně hledají víru v sebe sama, což může vést rovněž k problematickým vztahům s vlastními dětmi.

Poporodní deprese

Z britského výzkumu vyplynulo, že takřka deset procent novopečených otců trpí poporodními depresemi, které trvají tři až šest měsíců. Porod je tedy velkou zátěží pro oba rodiče. Má-li být tatínek přítomen u porodu, měl by být pár o užitečnosti takového kroku pevně přesvědčen a navíc by měl být nastávající otec s partnerkou dostatečně sehraný.

Muži totiž mohou být při porodu skutečně velkými pomocníky. Ovšem jen tehdy, když s budoucími maminkami poctivě navštěvují již předporodní kurzy, kde se naučí vše, čím ženě při porodu pomohou.

Přečtěte si také:

Partner u porodu? To mě neláká!

Opravdu aktivních mužů, kteří pomáhají rodit, je však pouhá třetina. Ostatní působí jen jako psychická opora. Ale i ta je nesmírně důležitá..

Kdo opravdu chce, ať jde

Pro ty muže, kteří se dobrovolně zúčastnili porodu, je to většinou hluboký zážitek, který se pozitivně odrazí v upevnění partnerské a teď už vlastně i rodinné vazby.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Má být tatínek u porodu?

Velké nároky na porod

28.5.2011   |   13:54   |   od: Vena
Manželka bude čekat druhé a chce, abych byl u porodu. Bez problému. Byl jsem i u prvního. Jenže háček je v tom, že toho chce až moc po mě. Musím chodit do práce, volný čas věnovat synkovi a ten zbylý čas, který už ani není, věnovat masážím a studiu předporodních příprav, popřípadě, co vše dělat při porodu. Když to nedělám, tak je protivná.
Být u porodu, určitě souhlasím. Ale abych dělal porodní bábu, tak to asi nezvládnu.

tatínek u porodu

29.9.2010   |   11:10   |   od: janatka
Když jsme čekali prvního potomka, to bylo před šestnácti lety, tak to ještě tolik neletělo (tatínek u porodu), ale mohl jít. Manžela jsem přemlouvala až do samého porodu a ten to rezolutně odmítal.
U druhého to jsem také zkoušela se jen tak nenápadně ptát, ale už ne tak často. A u třetího jsem se zeptala jen jednou, jestli si to přece jen nerozmyslí, ale prý ne. Tak jsem už více nezkoušela. Myslím si, že nutit je do něčeho takové se to nemá.
Určitě si myslím, že je to dobrá zkušenost pro tatínky a pro maminku to může být někdy i depresivní a i balzám na duši, když tam s ní partner je. V okolí mám takových tatínků několik, kteří byli u porodu svých dětí - jedni tvrdí, že už raději k dalšímu nejdou a druzí zase, že jim to nevadilo. Je to také možná i proto, jaký je porod. Každý taťka není tak silný, jak se zdá.

RE: pro Simču (II.)

14.6.2010   |   17:26   |   od: mamča čekatelka
Milá Simčo, skoro mi přijde, že to měl váš muž za trest.
U nás to teď aktuálně také řešíme. Já mám ten ženský pohled, že bych byla ráda, aby s námi byl hned od začátku a i budu klidnější. Otázka je, v jakém reálném rozpoložení budu. Je také možné, že ho sama pošlu pryč, protože sama vnímám, že i já mohu být nesnesitelná - a proč se na mne má dívat člověk, pro něhož jsem skvělá.
Ale slyším i jeho pohled, který je mužsky racionální - kromě toho, že tam budu, je to stejně na tobě. Netlačím na něj, protože vím, že když nebude přímo u porodu, bude poblíž a ten okamžik vidět naše první dítě dlouho odkládat nebude.

RE: pro Simču (I.)

14.6.2010   |   15:05   |   od: charibda
Simčo, já se obávám, že zapomínáte na maminky. Třeba je to některé nepříjemné a nechce tam tatínka.
Navíc, když někoho do něčeho nutíte, tak se vám to většinou v negativním smyslu vrátí...

Módní vlna

14.6.2010   |   15:04   |   od: charibda
Víte, já si myslím, že by to mělo být především na těch dvou. Ne, že se na Vás společnost bude koukat jako na blázna, když řeknete, že chlapa u porodu nechcete, že radši sestru či kamarádku nebo dulu.
Porod je přirozená záležitost, ale táhnout k němu chlapa se slovy "Když sis ho zplodil, tak se pojď podívat na důsledek"...
Mně, osobně, by prostě chlap byl při porodu přítěží, bych se nemohla uvolnit a vykřičet si to atd.
Jsou zase maminy, které potřebují utěšující chlapské slovo, což chápu.
Takže, každému dle libosti. Avšak pokud někdo nejde s většinovým názorem "Tatínek u porodu jedině ano", tak ho hned neodsuzujte :-)
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 26 příspěvků.
poslední příspěvek: 28. 5. 2011 13:54
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci