Středomořská strava – prevence i lék na srdce

2.6.2010 01:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Strava bohatá na ovoce a zeleninu, ořechy, rostlinné oleje, luštěniny, obilniny a ryby je nejen dobrou cestou, jak předcházet kardiovaskulárním nemocem a rakovině.

středmořská strava

Taková je právě strava středomořská. A podle posledních poznatků je zároveň účinnou součástí léčby pro pacienty se srdečními nemocemi.

Zatímco preventivní účinky jsou už dlouhou dobu poměrně dobře známy, řečtí lékaři z Aténské univerzity v čele s Dr. Christinou Chrysohouovou se rozhodli, že zjistí, jaký je její vliv na stav lidí, kteří srdečním onemocněním již trpí.

Riziko o třetinu menší

Vědci sledovali zdravotní stav 1000 pacientů po infarktu. Každého z nich hodnotili 0 až 55 body podle toho, jak se jeho strava blížila ideální středomořské dietě.

„Téměř u třetiny pacientů se do dvou let od první hospitalizace vyskytly další srdeční obtíže," říká Chrysohouová. „Ale osob, které se stravovaly způsobem, jenž se nejvíc blížil naší dietě, byla pravděpodobnost návratu choroby o 31 procent nižší během prvního měsíce od propuštění, o polovinu menší do jednoho roku a do dvou let jim hrozilo dokonce o 40 procent nižší nebezpečí recidivy."

Při bližším zkoumání vlivu jednotlivých součástí typické středomořské kuchyně na lidské zdraví přišli odborníci na to, že nejúčinnější je zelenina a ořechy. Komu nechybí na talíři denně nebo alespoň pravidelně každý týden, tomu hrozí o 20 procent nižší riziko, že se jejich nemoc bude do dvou let opakovat.

A nyní, když víme, co máme jíst, si také něco uvaříme.

Zdravé palačinky

Nasypeme do mísy 1 šálek hladké mouky, přidáme jedno vejce a šélek sójového mléka a rozmícháme dohladka. Na pánvi vyrobíme co nejtenčí palačinky, které po obou stranách jemně potřeme margarinem.

palačinky

Palačinky plníme nakrájeným ovocem, medem a trochou nadrcených ořechů. Náplň samozřejmě můžete obměňovat podle své chuti a možností.

Minestrone

Minestrone je typická polévka od Středozemního moře, podle období mívá zimní či letní variantu. Potřebujeme 6 šálků rostlinného nebo kuřecího vývaru, nakrájenou slaninou, tři nasekané stroužky česneku, nakrájenou cuketu, bobkový list a tymián, drcená rajčata, ¼ šálku panenského olivového oleje, pokrájenou cibuli, celer, špenát a mrkev, šálek těstovin. Kdo rád ostré, přidá i kousek feferonky.

minestrone

Česnek, celer, cibuli a celer orestujeme na olivovém oleji. Přidáme špenát a bylinky a vaříme pár minut doměkka. Nato přidáme veškerou zeleninu (a někdo dává i parmazán). Necháme vývar vařit asi 15 minut na pomalém ohni, pak přidáme vařené těstoviny.

Pokud páte rádi anglickou slaninu, osmahnete ji a přidejte do polévky při servírování.

Rychlé lasagne

Potřebujeme jedno balení lasagní, 2 šálky vývaru, sekaný špenát, nakrájenou cibulku, česnek, rajčatová omáčka na těstoviny, čerstvé bylinky jaké máte (např. bazalku), strouhanou mozzarellu a rozdrobený sýr feta.

lasagne

Na pánvi osmahneme cibuli a česnek v extra panenském olivovém oleji. Zalijeme vývarem z čerstvých bylinek, dodáme špenát a vaříme na pomalém ohni několika minut. Přidáme rajčatovou omáčku na těstoviny.

Vymažeme pekáček a nasypeme do něj vařené lasagne a posypeme mozzarellou. Přidáme vrstvu dušené směsi a posypeme fetou. Zapékáme asi 30 minut.

Korzo, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Středomořská strava – prevence i lék na srdce

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci