Dojdou vaše děti bezpečně do školy?

1.9.2010 01:00   |   Děti
Děti se vrátily z prázdnin do měst roztěkané a rozdováděné. Je proto na čase pohovořit s nimi o tom, jak se chovat při cestě do školy.

medvěd na silnici

Menší děti je určitě dobré alespoň několik prvních dnů do školy doprovázet. Je to sice zdlouhavější a méně pohodlné, ale rozhodně lepší, než je do školy vozit autem.Jednou nastane situace, kdy půjdou domů bez nás. A pak se jim jistě vyplatí znát všechna úskalí pěší chůze.

Zopakujme si pravidla

Dobré je s dětmi probrat základní pravidla bezpečného pohybu na ulici a při přecházení silnice. Velmi důležité je, aby věděly, že musí přecházet jen na označených přechodech, kde ale nemají automaticky přednost před auty. Ani na semaforech by neměly bezmyšlenkovitě vstupovat do vozovky, přestože svítí zelená. Jsou bohužel řidiči, kteří křižovatku projedou na červenou bez mrknutí oka. Velmi důležité pravidlo, které často nedodržuje ani mnoho dospělých, je chůze po chodníku vpravo. Díky tomu dítě, které je na kraji chodníku, jde proti přijíždějícím vozům a dobře je vidí.


Počet dorpavních nehod podle statistiky Policie ČR

Po opakovaných úrazech na jezdících schodech v metru je dobré zopakovat si i zásady jízdy po pohyblivých pásech, stejně jako bezpečné nastupování do metra. Řada krizových situací vzniká i tehdy, když se člověk snaží za každou cenu dohnat autobus či tramvaj. Ale přece nic nestojí v životě za ten spěch, kvůli kterému bychom mohli přijít i k vážnému úrazu. Mnohem rozumnější je si vytipovat správné spoje a vyjít z domu vždy včas – raději s mírným předstihem.

Zásada být viděn

Toto je úkol nejen pro děti, ale hlavně pro rodiče. Nikdy není na škodu našít synovi či dcerce na bundu, na batoh na rukáv trička nějakou reflexní značku. Stejně tak je dobré vysvětlit, že když chce dítě přecházet, musí řidiči správně naznačit svůj záměr a „ukázat se mu".

Může vás zajímat

Zdravá strava? Tohle je špatně!
Vitamíny z lékárny? Dětem moc ne
Jak poznat zdravý tuk?
Středomořská strava je lék

Žádný stop!

Starší děti někdy jsou ochotné řešit situaci, kdy jim ujel autobus či vlak do školy, autostopem. Měli bychom je rozhodně varovat a vysvětlit jim, v čem spočívá nebezpečí takového cestování. Stejně tak je dobré menším dětem objasnit, že by nikdy neměly sedat do auta k cizím lidem, i kdyby jim napovídali kdoví co. Například, že maminka měla nehodu. Je mnohem lepší běžet zpátky do školy a poprosit učitele, aby se pokusil situaci objasnit.

Nic není zadarmo

A ještě na závěr – za každou službu se v životě platí, tedy i za dopravu vlakem, autobusem, tramvají či metrem. Děti musejí vědět, že jízda načerno je špatná. Ne proto, že je to zakázané a může za to být pokuta, ale proto, že je to nemorální. Kupte dětem síťovou legitimaci a pokud jsou už starší, občas zkontrolujte, jestli peníze na dopravu raději "„neinvestovaly“ jinak.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Dojdou vaše děti bezpečně do školy?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci