Preventivní prohlídky ve 13 letech mohou zabránit komplikacím

14.11.2012 00:00   |   Děti
Preventivní lékařské prohlídky by se neměly podceňovat, zejména u dětí. Ty by měli praktičtí lékaři sledovat pravidelně až do dospělosti, zabrání se tím mnoha vážným zdravotním komplikacím.

preventivní prohlídky

Systém preventivních prohlídek spočívá ve vyšetřování dětí v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost v pravidelných dvouletých intervalech až do 19 let věku. Prevence vychází ze specifik vývoje v jednotlivých obdobích dětského a dorostového věku.

Od očí po kůži

„Obsahem preventivní prohlídky ve 13 letech je vyšetření zraku, sluchu, krevního tlaku a pulsu. Poslechem lékař vyšetřuje a hodnotí činnost srdce a plic, pohmatem vyšetřuje břicho a uzlinový systém těla, pohledem pak sliznici ústní dutiny, barvu a charakter kůže,“ přibližuje pražská praktická lékařka pro děti a dorost MUDr. Dana Nedělková.

Může vás zajímat

Harmonogram preventivní péče o nejmenší
Rotaviry – hrozba pro děti. Nyní je vakcína výhodnější
Chcete zdravé miminko? Myslete i na zdravý jídelníček!

V rámci třináctileté preventivní prohlídky se vyšetřuje také pohybový systém kloubů, páteře, nohou apod.Na konci prohlídky lékař poučí rodiče o možnosti očkování proti rakovině děložního čípku a jeho schématu a případné zájemkyně pozve k vakcinaci. Každá ordinace praktického lékaře pro děti a dorost má určité zvyklosti, někde mají již předem zakoupené vakcíny, takže lze očkovat již v den prohlídky.

Termíny, termíny

Lékaři si však často zvou dívky na jiný termín, aby si rodiče mohli vše důkladně rozmyslet, prostudovat podrobnosti o vakcíně a podepsat informovaný souhlas s nepovinným očkováním od obou rodičů, jenž dosud musí být lékařem vyžadován.


MUDr. Dana Nedělková ve své ordinaci

„Dle mé zkušenosti se souhlasem může být problém, obzvláště u rozvedených rodičů a rodičů, kteří bydlí odděleně. Komunikace mezi nimi často vázne a vše se tak prodlužuje,“ upozorňuje MUDr. Nedělková. Přitom zájemkyně je nutno naočkovat nejpozději před jejich 14. narozeninami.

Jakou si vybrat

„V naší ordinaci podáváme informaci o typech vakcín proti HPV infekci, přičemž upozorňujeme na platební podmínky při aplikaci těchto vakcín, kdy Cervarix je zcela hrazen pojišťovnami, zatímco za Silgard vzhledem k vyšší ceně musí pacient doplatit 300 Kč za každou dávku,“ dodává praktická lékařka.

Očkování hradí pojišťovna

Od 1. 4. 2012 je zavedeno nepovinné očkování proti rakovině děložního čípku, která je vyvolaná lidským papilomavirem. Očkování je u 13letých dívek hrazené zdravotní pojišťovnou.

Lékař by měl také zmínit složení vakcín a jejich efekt. V účinnosti vakcín proti rakovině děložního čípku je rozdíl, o kterém by se rodiče s pediatrem své dcery měli poradit, než se pro některou rozhodnou.

„Z dosavadních zkušeností z mé ordinace 13leté dívky většinou zájem o očkování mají. Pouze asi 10 % z nich očkování odmítá, protože se obává vakcinační zátěže. Zbytek 13letých naočkovaný je nebo si vakcinaci promýšlí,“ uzavřela MUDr. Dana Nedělková.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Preventivní prohlídky ve 13 letech mohou zabránit komplikacím

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci