Jak pomoci unaveným očím při práci s počítačem či tabletem?

10.8.2012 00:00   |   Zdraví a krása
Na kvalitu našeho života má zrak zásadní vliv – je to jeden ze základních organických smyslů. Mělo by nám tedy záležet na jeho dobré kondici.

oči, PC,

Obecně tradovaná doporučení varující před čtením vleže nebo při špatném osvětlení, které „kazí oči“ již pomalu ztrácejí na aktuálnosti. Podstatně častěji dnes řešíme spíše to, do jaké míry může zrak zhoršit každodenní práce s počítačem nebo časté používání elektronické čtečky knih či tabletu.

Nezdravě zářící monitor

„Vždycky dávám svým pacientům tento příklad: ´Když bych vám řekl, že se máte celý den dívat do rozsvícené žárovky, tak si o mně pomyslíte, že jsem blázen.´

Jenže, jestliže se díváte celý den do zářícího monitoru, je to asi přibližně stejně nezdravé. Jedná se totiž o zdroj světla, vedoucí k tomu, že se zužuje zornička, je přesvětlená sítnice,“ vysvětluje oftalmolog MUDr. Petr Novák (na snímku vpravo) z Refrakčního Centra Praha.

Oko tedy není přímo v ohrožení, ale zvýšenou námahou se brzy unaví, což se může projevit například pocitem suchých očí, bolestí hlavy, rozmazaným viděním nebo zhoršeným viděním na dálku (takzvaný syndrom počítačového vidění).

Vhodné osvětlení i odpočinek

Pro snížení zrakové námahy při dlouhodobé práci s počítačem je proto třeba dodržovat několik opatření, například pracovat při vhodném osvětlení, dbát na správné umístění stolu a monitoru, zamezit oslnění, odleskům monitoru. Důležité také je dopřát očím odpočinek, občas je osvěžit pohledem z okna nebo střídavým zaostřováním na vzdálenější a bližší předměty v místnosti.

Přečtěte si

Dětské oční vady se dají dobře léčit
Oční jóga pomáhá při práci s počítačem
Má-li dítě problém, nejsou za tím oči?

MUDr. Petr Novák ale také upozorňuje na výhody spojené s používáním moderních technologií:

„Programy, které jsou určeny pro tento účel, umožňují zvolit pozitiv nebo negativ, tzn. černé na bílém nebo bílé na černém či jiném odstínu. Pro oko je mnohem přirozenější, když podklad písmen je tmavý a písmena jsou světlejší.“

3D projekce může odhalit oční vadu

Moderní technologie už dlouho oceňují také slabozrací pacienti nebo zrakově postižení. „Ať už jsou to mobilní telefony se speciálním programem, čtecí zařízení, různé touch pady nebo zařízení computerového typu, tak obsahují programy, které například dokážou zvětšit běžný text do požadované velikosti,“ upozorňuje zkušený oční lékař.

A dodává ještě jedno, pro někoho možná překvapivé zjištění, týkající se 3D projekcí, které sledujeme prostřednictvím speciálních polarizačních brýlí.

„Ne každý divák si z jejich sledování odnese příjemný zážitek. Trojrozměrný obraz pomocí polarizačních skel, kterými jsou brýle osazeny, plnohodnotně vidí pouze jedinec, který má obě oči v pořádku nebo případnou oční vadu náležitě koriguje dioptrickými brýlemi či čočkami. Návštěva 3D projekce tak může odhalit nějakou skrytou oční vadu, na kterou by se jinak nepřišlo.“

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak pomoci unaveným očím při práci s počítačem či tabletem?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci