U vody je příjemně, ale číhají tu i mnohé nepříjemnosti

19.6.2012 00:00   |   Zdraví a krása
Už jste začali chodit „k vodě“? Kromě slunečních paprsků a příjemně teplé vody na vás však na koupalištích a u bazénů mohou čekat i nepříjemnosti v podobě virů.

bradavice a plísně

Ty mohou způsobit celou řadu zdravotních a kosmetických obtíží, například bradavice, které dokáží znepříjemnit život dětem i dospělým až na několik měsíců. Přitom stačí dodržovat pár základních preventivních pravidel. Pokud se již kožní problémy objeví, je nutné nezanedbat jejich včasnou léčbu.

Náplast nestačí

Zdrojem bradavic, s nimiž se člověk na koupališti či u bazénu setká nejčastěji, jsou samotní návštěvníci.

„Lidé se nakazí nejčastěji prostřednictvím infikovaných šupinek kůže od nemocného. Ty ulpívají například na podlahách šaten, sprch a okolí bazénů. Do těla se pak infekce dostane drobným poraněním kdekoliv na těle nebo při dlouhodobém koupání, kdy se rozmočená kůže stane „propustnou“ pro viry a plísně,“ říká MUDr. Zdeňka Jágrová (na snímku vpravo), hygienička z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

„Mnozí lidé se domnívají, že zabránit šíření bradavic lze zakrytím postiženého místa, například náplastí. To však vždy neplatí. Pokud lidé trpí nějakým nakažlivým kožním onemocněním, měli by okamžitě začít s léčbou a zároveň se do jeho vyléčení vyhýbat návštěvě bazénů a koupališť. Zabrání tak šíření virů mezi ostatní,“ doplňuje Jágrová.

Jak si nezkazit léto

  1. Nepůjčujte si cizí ručníky. Používáním cizích předmětů se nejsnáze přenáší všechny viry.
  2. Ve veřejných prostorách bazénů a koupališť noste přezůvky. Významně tak zamezíte styku pokožky s infikovanými částečkami kůže.
  3. Před a po plavávání se vždy nezapomeňte osprchovat.
  4. Nelehejte si nebo nesedejte přímo na lehátka nebo dlaždice. Noste si s sebou deky nebo podložky.
  5. Sledujte stav své pokožky. Případné kožní problémy včas konzultujte se svým lékařem.

Ani voda není bez rizika

Dalším zdrojem nákazy kožním onemocněním může být i samotná voda.

„Tento problém se týká především bazénů, kde se koupe hodně lidí a voda se nemění dostatečně často, a také neoficiálních koupacích míst, kde voda dlouhodobě nedosahuje požadované kvality, případně není kontrolována vůbec. V ní mohou zůstávat kousky pokožky infikované viry bradavic, pot, zbytky kosmetických prostředků, opalovacích krémů nebo mýdla,“ vysvětluje hygienička.

Může vás zajímat

Moře – největší lékárna světa
(Ne)bezpečné vodní radovánky
Jedete k moři? Podívejte se na svoji pláž!

Kromě papilomavirů, které způsobují bradavice, se v bazénech můžete také setkat s adenoviry nebo noroviry. Ty mohou vyvolat zažívací potíže, průjmy, záněty spojivek a další problémy.

Koupání v rybníku, jezeře či přehradě také není zcela bez rizika. Ve vodě žije řada mikroorganismů, například řasy nebo bakterie, jež působí negativně na zdraví člověka. Obzvláště při déletrvajícím teplém počasí bývá častým problémem výskyt sinic.

„Sinice obsahují toxické látky, které při kontaktu s pokožkou mohou vyvolat alergické záněty pokožky, spojivek, a při velkém množství, i dýchací problémy,“ upozorňujeJágrová.

Sledujte změny na pokožce

„Nejen během léta a po koupání je velmi důležité sledovat změny na kůži, a to jak na vaší, tak na pokožce vašich dětí. V případě, že na kůži objevíte bradavice, plísně nebo jiné kožní obtíže, neměli byste je v žádném případě podceňovat a včas se obrátit na svého lékaře. Léčba některých kožních onemocnění není jednoduchá a může trvat i několik měsíců,“ říká MUDr. Zdeňka Jágrová.

S léčbou bradavic, zvláště u dětí, zajděte k lékaři. Samozřejmě vám mohou pomoci i v lékárně, kde si lze mezi volně prodejnými léčivými přípravky vybrat dokonce i přípravky pro kryoterapii.

Dost možná vám budou vyhovovat i preparáty levnější, např. Duofilm, které můžete zakoupit v lékárnách. Jejich užívání bývá bezbolestné, šetrné a při použití na bradavice na nohou člověka neomezují v chůzi.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: U vody je příjemně, ale číhají tu i mnohé nepříjemnosti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci