Proti kašli nám účinně pomáhá příroda

30.3.2012 00:00   |   Zdraví a krása
V každém období, kdy jsou lidé vystaveni nepříznivým změnám teplot, se dostavují nachlazení a kašel. Přecházíme z tepla do chladna a obráceně, v dopravních prostředcích, ve škole, nebo školce často sdílíme prostor s nachlazenými osobami. Kašel na sebe většinou nenechá dlouho čekat.

proti kašli

Při jeho léčbě obvykle pár dní nemoc překonáváme, pak zamíříme klékaři. Ale víte, že se prpoti kašli už dáno osvědčila celá řada rostlin, jako například lékořice, rosnatka, vonodřev, nebo posed?

Lékořice lysá (glycyrrhiza)

Modře kvetoucí bylinku nazývají Číňané pramatkou bylin. Její oddenky a kořeny jsou sladké a používají se nejen jako léčivo, ale i jako ochucovadlo potravin. Lékořice usnadňuje vykašlávání a působí protizánětlivě. Je skvělým pomocníkem v boji proti úpornému kašli a infekci plic.

Kromě toho je vhodná i pro zvýšení tlaku a pomáhá při žaludečních vředech. Velké dávky ale mohou vyvolat zadržování tekutin a vysoký krevní tlak, raději ji nepoužívejte v těhotenství.

Jitrocel širokolistý (plantago)

Jitrocel stoprocentně všichni znáte, vyskytuje se u nás totiž hojně buď jako plevel, ale řada lidí ví o jeho léčivých schopnostech. Jitrocelový čaj pomáhá při kašli, kataru průdušek, plicním astmatu. Usnadňuje odkašlávání, uvolňuje hleny a upravuje stolici.

Kromě toho je dobrý při hojení ran, omrzlin a spálenin. Někdo ho žvýká pro utlumení bolestí zubů.

Rosnatka (drosera)

Rosnatka patří mezi masožravé rostliny. Vyskytuje se na místech chudých na živiny, a proto si musí „potravu“ opatřit jiným způsobem. Na koncích listů vyrůstají speciální chloupky opatřené lepkavou tekutinou. Hmyz, jenž na rostlinu sedne, je polapen a následně rozložen.

Rosnatka obsahuje velké množství látek, které jsou využívány pro lékařské účely. Výtažky z rosnatky pomáhají léčit suchý kašel, zánět průdušek i černý kašel.

Může vás zajímat

Než přijdou antibiotika, zkuste bylinky
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Goji: Pro zdraví, krásu a dlouhověkost

Vítod (polygala)

Rostlina pochází ze severní Ameriky a Kanady, kde jejích léčivých schopností využívali již domorodí indiáni. Latinský název rodu má kořeny v řečtině. V překladu znamená „mnoho mléka", protože lidé věřili, že pokud dobytek spásá vítod, produkuje více mléka.

U nás patří tato rostlinka mezi ohrožené druhy. Proti kašli se používá výtažek z kořene, který je osvědčeným přípravkem na bronchitidu a astma.

Vonodřev (myroxylon)

Vonodřev patří mezi dřeviny Střední a Jižní Ameriky. Vyrůstá až do výšky 40 metrů a vůně jeho bílých květů připomíná vanilku a zelené olivy. Z vonodřevu se rukodělným procesem získává aromatická pryskyřice známá pod názvem tolu, či toluánský balzám.

Tato látka bývá pro svoje antiseptické účinky součástí mastí na léčbu ran. Pomáhá také v boji s kašlem.

Hlavěnka dávivá (ipecacuanha, ipeca)

Hlavěnka pochází ze světlých lesů Jižní Ameriky. Můžete ji nalézt především v Brazílii nebo Kolumbii. Pro farmaceutické účely je využíván zejména kořen této plazivé byliny, který se sbírá v období květenství.

Hlavěnka v sobě obsahuje alkaloidy usnadňující odkašlávání a napomáhající sekreci hlenu. Extrakt z léčivky bývá také jednou ze složek přípravků tišících kašel.

Posed (bryonia)

Tato vytrvalá rostlina pochází z Jižní Evropy, kde často vytváří neprostupné husté ploty. Naši předkové přisuzovali této rostlině nadpřirozené schopnosti. Věřili, že ochrání krávy před uřknutím a slepice před jestřáby, proto ji s oblibou vysazovali poblíž zemědělských usedlostí.

Posed dvoudomý i bílý se používá při léčbě suchého, bolestivého kašle.

Nejlépe poradí odborníci

Léčba pomocí rostlin je opravdová věda. Dávkování i výrobu přípravků proto raději přenechte odborníkům.

Pokud vás trápí kašel, můžete zvolit například Stodal, který obsahuje extrakty z rosnatky, vítodu a vonodřevu, v homeopatickém ředění jsou v něm zastoupeny i výtažky z hlavěnky, posedu, koniklece a dalších rostlin. Vyzkoušet můžete také jiné sirupy, které jsou dostání v lékárnách, kde se o svých problémech lze zároveň vždy poradit s odborníkem.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Proti kašli nám účinně pomáhá příroda

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci