Goji: Pro zdraví, krásu a dlouhověkost
24.1.2012 00:00 | BydleníSama rostlina se česky jmenuje kustovnice čínská a nejznámější z ní jsou její plody.
Ve specializovaných obchodech s přírodními produkty, bylinkami a kořením prodávají sušené plody goji, které mají sytě červenou barvu a velké jsou asi jako hrozinky. Chuťově by se daly zařadit do poněkud netypického trojúhelníku: Brusinka – Jablko – Šípek. Zprvu sladká chuť rychle přejde do kyselejší, pak trpkne až zhořkne.
Tradiční čínská medicína
Domovem kustovnice jsou oblasti himálajského úpatí, kde jsou běžnou součástí jídelníčku. Právě v těchto oblastech žije obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi.
Ostatně i tradiční čínská medicína goji tradičně řadí k těm, které právě dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci vydatně podporují.
Pro kustovnici ale nemusíte zajíždět až do Himalájí, ale postačí navštívit některá větší zahradnictví či hobby markety.
Prodává ji také náš poradenský partner Starkl ve svém Zahradním centru v Čáslavi. Jak nás ujistili jejich pracovníci, rostlina Goji, kterou nabízejí, je šlechtěna pod názvem Lycium chinensis macrocarpa v. Anny a zcela jistě plodí i v Česku, protože, jak už bylo řečeno, díky svému původu je plně mrazuvzdorná.
Patří mezi lilky
Goji patří mezi lilkovité, květy jsou oboupohlavní a je tedy samosprašná. Měla by začít nakvétat nejpozději od srpna, ale v prvních letech po výsadbě se mohou květy objevovat i později.
Plodnost kustovnice lze v každém případě podpořit teplým nezastíněným stanovištěm.
Jestliže máte pozemek na chladnějším stanovišti, nebo ve vyšší nadmořské výšce, můžete včasnému nakvetení v příštím roce pomoci. Ze strany, kde nejvíce fouká, lze rostlinu brzy na jaře zastínit například zábranou z folie, která pomůže udržet teplé klima.
GOJI POMÁHÁ• Kůra z kořenů – při nachlazení, diabetu, kašli, krvácení z nosu, bolestech zad, bolestech v krku, při impotenci, revmatismu, při snižování cholesterolu. |
Kustovnici je nutné tvarovat do vzdušného keříku s dostatkem plodonosných výhonů. Růst tohoto keře je bujný a rostlina v prvních letech přesouvá většinu živin do tvorby kořenového balu a růstu dostatečně velké a silné nadzemní části. Až následně se tvoří květní násada.
Rostlině pomůže pravidelný přísun živin a vláhy po celou dobu vegetace, ale také vhodný způsob řezu, když dlouhé tenké výhony zakrátíte a ponecháte pouze prosvětlený keř s výhony, které jsou rovnoměrně rozmístěny a umožňují přístup světla i vzduchu do keře.
Bohatší nasazení plodů umožní, když starší hodně rozrostlou rostlinu radikálně zakrátíme.
Pokud nebyla rostlina po delší dobu tvarovaná, lze ji zkrátit jednorázově velmi hluboko, tedy až na asi 60 cm. Keř pak znovu výrazně obroste a bohatě kvete.
Nenáročná, ale bez péče se neobejde
Kustovnice je na pěstování nenáročná, roste dobře i v chudých půdách. Při dobrých podmínkách a dostatku vláhy se odvděčí velikostí a množstvím plodů.
Vyhovuje jí teplejší, slunná poloha a lehčí písčitojílovitá půda okolo pH 8. Vysazuje se na vzdálenost 2-2,5 metru a okolí rostliny je vhodné zamulčovat kůrou.
Hnojit lze kustovnici běžným způsobem jako ostatní bobulové ovoce. Základem by mělo být organické hnojení, třeba granulovaný kravský hnůj. Toto hnojivo je pomalu rozpustné a uvolňuje živiny postupně.
Před příchodem zimy se doporučuje navrstvit na kořeny kustovnice například vyzrálý kompost. Kořeny goji tak budou v zimním období chráněny a po rozhrnutí kompostu na jaře si tak rostlina může doplnit i další živiny.
Rakytník? Prospěje víc, než citrón!
MŮŽE VÁS ZAJÍMAT
Než přijdou na řadu antibiotika, zkuste bylinky
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
V průběhu vegetace přihnojujte rostlinu pravidelně. Pro podporu plodnosti použijte hnojivo se zvýšeným podílem fosforu. Poměr živin je uveden vždy na obalu výrobku. Pokud má rostlina dostatek živin a vhodné (teplé a slunné) stanoviště, neměl by být s dozráváním plodů problém.
Keř goji dorůstá asi 2,5 metru a tvoří dlouhé převislé větve, které se snadno rozklánějí. Doporučuje se při pěstování kvůli plodům keř řezat tak, aby vytvořil jakoby vyholený kmínek a korunu. Je tak zajištěn snadnější přístup k rostlině a tím i snadnější sklizeň.
Kustovnice se dá použít i na zakrytí nevzhledných a neúrodných míst a prudkých svahů.
Plodí druhým až třetím rokem
Rostlina plodí druhým až třetím rokem po výsadbě. Plody jsou červené bobule 2,5 cm dlouhé.
Výchovný řez provádíme tak, aby byla zachována možnost brzkého nasazení plodů.
Kustovnice roste velice bujně. Je proto nutné vhodným zásahem vypěstovat a udržet dostatek plodonosných výhonů a přitom rostlinu tvarovat tak, aby byl zachován snadný přístup pro sklizeň plodů a výhony zároveň umožňovaly přístup světla a vzduchu.
Odstraňují se překřížené větve a kořenové výmladky.
Zimní prořezávání se provádí po sklizni nebo v únoru a březnu.
Účelem tohoto prořezání je odstranit po zimě suché větve. Odstraňte staré, slabé, vzpřímené, překřížené, nemocné nebo trnité větve uprostřed keře. Použijte silné výhony vyštipováním k vyplnění koruny a prodloužení plodného období.
Po prořezání by měly být výhony rovnoměrně rozmístěny pro dobrý přístup světla a vzduchu.
Zdravá sklizeň
Plody kustovnice se sklízejí i se stonky při zralosti 80-90 procent tak, aby nedošlo při sklizni ke stlačení a poškození bobulí.
Plody stoprocentně zralé se pak musí jen lehce setřásat do plachty, protože při kontaktu z pokožkou dochází k oxidaci a zčernání bobulí.
Při sušení vzduchem rozmístěte plody ve dvoucentimetrové vrstvě a během sušení neotáčejte, dokud nejsou suché. Suší se spíše v polostínu než na přímém slunci, aby se uchovala jejich nutriční hodnota.
Plody goji se konzumují samostatně, nebo se z nich připravuje čaj podobný čaji šípkovému. Goji se pak ještě konzumují i po vyluhování čaje.
Plody kustovnice obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků (například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor) a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E.
Množství celosvětových, ale i českých výzkumů prokazuje, že látky zvané lyceum polysacharidy, obsažené v goji, mají pozoruhodné antioxidační účinky a imunitu podporující vlastnosti.
Důležitou látkou v kustovnici je betain, který chrání buňky a tkáně před dehydratací a osmotickou inaktivací – umožňuje úspory energie nutné k zachování rovnováhy vody a iontů. Například proto velmi příznivě působí na regeneraci jaterních buněk, proti ateroskleróze, snižuje hladinu tuku a cukru v krvi.
V tradiční čínské medicíně jsou goji nezastupitelné a užívají se po staletí. Stále více je kustovnice známá jako doplněk stravy nebo pro přípravu čajů. Modernější postupy radí přidat goji do přesnídávky z cereální směsi a jogurtu. Skvěle se hodí i do ovocných koktejlů a šejků.
Odborníci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků postačí denně konzumovat jednu malou hrst plodů goji – tedy asi 30 gramů.
jik, ŽenyproŽeny.cz
Připraveno ve spolupráci se Starkl Zahradník
Přečtěte si také |
---|