Vybíráme bylinky pro domácí minizahrádku
29.4.2011 00:00 | BydleníJste-li praktičtěji založení, pak můžete i přenechat pěstování okrasných květin někomu jinému a pustit se do výsadby aromatických bylinek.
Není nic příjemnějšího, než přivonět k čerstvě natrhané bazalce s mozzarelou a rajčátky, nebo posypat krajíc chleba s máslem vlastnoručně vypěstovanou pažitkou plnou vitamínů.
Vyberte správné sousedy
U bylinkové zahrádky v balkonových truhlících jsou obzvláště důležití „dobří sousedé“, tedy správný výběr jednotlivých druhů, kterým se dohromady daří.
Dobře se k sobě hodí například rychle rostoucí druhy – bazalka, kerblík, majoránka, petržel a pažitka. Stejně tak pomalu až středně rychle rostoucí druhy, jako je saturejka, oregano, rozmarýn a tymián.
Jak se postarat o bylinky,
|
Je až s podivem, kolik tajemství se skrývá v tak drobných rostlinkách. Vždyť bylinkářství bylo jednou z nejdůležitějších léčebných metod již ve starém Egyptě a dodnes z něho moderní medicína čerpá.
Základní vlastnosti bylinek jsou uvedeny v následujících třech tabulkách:
Bazalka |
Kerblík |
Majoránka | |
chuť | jemná chuť s jedinečným aroma | chuť s nádechem anýzových semínek | aromatická chuť, silně kořeněná |
původ | Indie | jihovýchodní Evropa | jižní Evropa, Afrika |
k léčbě | uvolňuje napětí; zklidňuje nervovou soustavu; podporuje zažívání; tlumí žaludeční křeče | používá se pro povzbuzení zažívání; mírní nadýmání; obsahuje vitamín A a také C | podporuje vylučování moči; je mírným sedativem; používá se rovněž při nervové slabosti |
kuchyně | tradičně ji najdeme v rajčatových pokrmech italské kuchyně – špagety a další těstoviny, pizza, zeleninové saláty, pomazánky, polévky | s petrželkou, pažitkou a estragonem tvoří francouzskou směs – přidává se na ryby, drůbež, do salátů nebo smetanových omáček | drhnutá majoránka se klasicky přidává do polévek a omáček, ale nepostradatelná je například v bramborácích nebo guláši |
Dáme si do bytu, dáme si… |
Petrželka |
Pažitka |
Saturejka | |
chuť | lehce kořeněná chuť, svěží | výrazná chuť éterických olejů | aromatická, nasládlá chuť |
původ | Balkán a jižní Evropa | Evropa, ale i Himaláje | oblast Černého moře |
k léčbě | patří mezi nejprospěšnější; pomáhá při artritidě; obsahuje velké množství vitamínu C, provitamínu A a železo; její žvýkání osvěží dech | povzbuzuje chuť k jídlu; je vhodná pro zlepšení zažívání; disponuje vysokým množstvím vitamínu C; prospěšná je také pro úpravu krevního tlaku | velmi výrazně dokáže tlumit sklony k nadýmání; působí proti průjmu; léčí nemoci horních cest dýchacích – například rýmu a kašel z nachlazení |
kuchyně | jako závěrečná dekorace pokrmů, nať s listy je vhodná do polévek, omáček, nádivek, mletého masa, bylinkových másel či majonéz | při dochucování brambor, vajíček, tvarohů, polévek, omáček; své uplatnění najde i jako delikátní posyp krajíce chleba s máslem | vhodná ke kořenění masa, zvláště pak zvěřiny a uzenin; přidává se také do luštěnin, smetanových polévek a rajčatových salátů |
Oregano |
Rozmarýn |
Tymián | |
chuť | výrazná, kořeněná chuť, lehce nahořklá | silně aromatická chuť, výraznější | pikantní, pronikavá chuť, lehce nahořklá |
původ | Středomoří | Středomoří | Středomoří |
k léčbě | zmírňuje příznaky nachlazení a chřipky; má protizánětlivé účinky; působí proti plísním všeho druhu | povzbuzuje nervovou soustavu a krevní oběh; antiseptické kloktadlo; pomáhá při nízkém krevním tlaku | uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích; účinný proti bakteriím a plísním |
kuchyně | dobře se uplatní jako koření na pizzu a těstoviny; hodí se do nádivek a masitých pokrmů; je také součástí směsi chilli | vhodný k dochucení skopového nebo kuřecího masa a ryb; zlepší chuť dušené zeleniny a pečených brambor | skvělý k tmavým masům, do marinád, na zeleninové saláty nebo brambory; tymián citrónový je perfektní na ryby |
otz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|