Vybíráme bylinky pro domácí minizahrádku

29.4.2011 00:00   |   Bydlení
S jarním počasím snad všichni, co bydlíme v bytových domech, opět řešíme stejný problém: Mám na svojí minizahrádce na balkoně pěstovat rostlinky okrasné, nebo spíš užitečné?

bylinky na balkóně

Jste-li praktičtěji založení, pak můžete i přenechat pěstování okrasných květin někomu jinému a pustit se do výsadby aromatických bylinek.

Není nic příjemnějšího, než přivonět k čerstvě natrhané bazalce s mozzarelou a rajčátky, nebo posypat krajíc chleba s máslem vlastnoručně vypěstovanou pažitkou plnou vitamínů.

Vyberte správné sousedy

U bylinkové zahrádky v balkonových truhlících jsou obzvláště důležití „dobří sousedé“, tedy správný výběr jednotlivých druhů, kterým se dohromady daří.

Dobře se k sobě hodí například rychle rostoucí druhy – bazalka, kerblík, majoránka, petržel a pažitka. Stejně tak pomalu až středně rychle rostoucí druhy, jako je saturejka, oregano, rozmarýn a tymián.

Jak se postarat o bylinky,
aby co nejdéle vydržely:

Deset bylinek od Katky Stočesové

Je až s podivem, kolik tajemství se skrývá v tak drobných rostlinkách. Vždyť bylinkářství bylo jednou z nejdůležitějších léčebných metod již ve starém Egyptě a dodnes z něho moderní medicína čerpá.


Základní vlastnosti bylinek jsou uvedeny v následujících třech tabulkách:

Bazalka

Kerblík

Majoránka

chuť jemná chuť s jedinečným aroma chuť s nádechem anýzových semínek aromatická chuť, silně kořeněná
původ Indie jihovýchodní Evropa jižní Evropa, Afrika
k léčbě uvolňuje napětí; zklidňuje nervovou soustavu; podporuje zažívání; tlumí žaludeční křeče používá se pro povzbuzení zažívání; mírní nadýmání; obsahuje vitamín A a také C podporuje vylučování moči; je mírným sedativem; používá se rovněž při nervové slabosti
kuchyně tradičně ji najdeme v rajčatových pokrmech italské kuchyně – špagety a další těstoviny, pizza, zeleninové saláty, pomazánky, polévky s petrželkou, pažitkou a estragonem tvoří francouzskou směs – přidává se na ryby, drůbež, do salátů nebo smetanových omáček drhnutá majoránka se klasicky přidává do polévek a omáček, ale nepostradatelná je například v bramborácích nebo guláši

Dáme si do bytu, dáme si…


Petrželka

Pažitka

Saturejka

chuť lehce kořeněná chuť, svěží výrazná chuť éterických olejů aromatická, nasládlá chuť
původ Balkán a jižní Evropa Evropa, ale i Himaláje oblast Černého moře
k léčbě patří mezi nejprospěšnější; pomáhá při artritidě; obsahuje velké množství vitamínu C, provitamínu A a železo; její žvýkání osvěží dech povzbuzuje chuť k jídlu; je vhodná pro zlepšení zažívání; disponuje vysokým množstvím vitamínu C; prospěšná je také pro úpravu krevního tlaku velmi výrazně dokáže tlumit sklony k nadýmání; působí proti průjmu; léčí nemoci horních cest dýchacích – například rýmu a kašel z nachlazení
kuchyně jako závěrečná dekorace pokrmů, nať s listy je vhodná do polévek, omáček, nádivek, mletého masa, bylinkových másel či majonéz při dochucování brambor, vajíček, tvarohů, polévek, omáček; své uplatnění najde i jako delikátní posyp krajíce chleba s máslem vhodná ke kořenění masa, zvláště pak zvěřiny a uzenin; přidává se také do luštěnin, smetanových polévek a rajčatových salátů

Oregano

Rozmarýn

Tymián

chuť výrazná, kořeněná chuť, lehce nahořklá silně aromatická chuť, výraznější pikantní, pronikavá chuť, lehce nahořklá
původ Středomoří Středomoří Středomoří
k léčbě zmírňuje příznaky nachlazení a chřipky; má protizánětlivé účinky; působí proti plísním všeho druhu povzbuzuje nervovou soustavu a krevní oběh; antiseptické kloktadlo; pomáhá při nízkém krevním tlaku uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích; účinný proti bakteriím a plísním
kuchyně dobře se uplatní jako koření na pizzu a těstoviny; hodí se do nádivek a masitých pokrmů; je také součástí směsi chilli vhodný k dochucení skopového nebo kuřecího masa a ryb; zlepší chuť dušené zeleniny a pečených brambor skvělý k tmavým masům, do marinád, na zeleninové saláty nebo brambory; tymián citrónový je perfektní na ryby

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Vybíráme bylinky pro domácí minizahrádku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci