10 bylinek od Katky Stočesové

16.4.2010 00:00   |   Bydlení
Jaro zatím moc nehřeje a zahrádkáři jsou většinou zamlklí, protože jim ještě nedovolí pořádně sázet, kypřit a vůbec rejdit po svých zahrádkách. Mohou se ale vydovádět doma.

Stočesová

Stačí, když si u kuchyňského okna najdou místo pro pár květináčků s bylinkami. Jak o ně pečovat a k čemu jsou některé z nich dobré, vám poradí Katka Stočesová.

Jak se starat?

Při příliš suchém vzduchu začnou rostliny brzy napadat škůdci. Zamezíme tomu častým větráním.

Zdroj topení by neměl být proto příliš blízko. A suchosti vzduchu také zabráníme miskou s vodou, která se bude odpařovat.

Přímé světlo u okna dělá bylinkám jen dobře, také na jaře z něj čerpají sílu pro svou vůni.

Některé bylinky, jako rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano pocházejí z jižních zemí, takže je zavlažujeme jen opatrně. Jiné – domácí, jako je petržel, pažitka nebo meduňka potřebují více vody.

rozmarýn
Rozmarýn

Ochucují se jím například pečená masa. Jako lék působí v mastech, inhalačních roztocích. V lidové medicíně byl považován za stimulátor krevního oběhu, používal se při léčbě astmatu, bolestech hlavy nebo nervovém vypětí.

Může vás zajímat

Jarní nápady Katky Stočesové
Vytvořte si svůj pestrý květináč
Broskvošvestka nebo švestkobroskev?

Máta peprná

Vysoký obsah mentolu působí proti křečím. Používá se k přípravě čajů nebo nálevů. Působí například na zklidnění žaludku, ale také k inhalacím. Její nejznámější využití v kuchyni je v míchaných nápojích, například v mojitu.

saturejka
Saturejka

Výborná k ochucení salátů. Hodí se k rybám. Jako lék působí na průjmy nebo nadýmání.

Medvědí česnek

Bylina, která voní jako česnek, ale je jemnější. Používá se tedy při vaření všude tam, kde česnek. Má vliv na funkce žaludku, střev, žlučníku a jater. Také působí příznivě na vysoký tlak a arteriosklerózu.

Šalvěj

Vynikající je jako koření pro vepřové maso nebo na ryby. Působí jako podpůrný prostředek při poruchách trávění, žlučníkových potížích, kašli a nachlazení. Má protizánětlivý účinek, takže její odvar můžeme kloktat při bolestech v krku. Pozor! V těhotenství by se neměla používat ani jako koření. Snižuje tvorbu mateřského mléka.

libeček
Libeček

Vůní i chutí připomíná koření maggi. Dává se hlavně do polévek. Jeho kořen je léčivý -přidává se do žlučníkových čajových směsí a pomáhá při zánětech močového měchýře.

Dobromysl/oregano

Typické koření italské kuchyně. Hodí se k sýrům, rajčatům, fazolím, masu i rybám. Podporuje trávení.

Pažitka

Do jídla je vhodná čerstvá, těsně před jídlem. Nevaří se. Je dobrá v pomazánkách, míchaných vajíčkách nebo na brambory. Podporuje trávení a působí dobře i na ledviny.

yzop
Yzop

Má podobné vlastnosti jako šalvěj. Také by ho neměly jíst těhotné ženy. Podporuje trávení, má dezinfekční účinky, zmírňuje nadýmání, pomáhá při bronchitidě a pocení. V kuchyni je oblíbený jako koření do paštik, nádivek nebo ke grilovaným masům.

Meduňka

Čaj z ní zbavuje únavy a zklidňuje, proto se doporučuje pít před spaním. Podporuje trávení, odstraňuje nadýmání a křeče v břiše. Je výborná do salátů a na pokrmy z ryb.

zup

Přečtěte si také

Diskuse: 10 bylinek od Katky Stočesové

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci