10 bylinek od Katky Stočesové
16.4.2010 00:00 | BydleníStačí, když si u kuchyňského okna najdou místo pro pár květináčků s bylinkami. Jak o ně pečovat a k čemu jsou některé z nich dobré, vám poradí Katka Stočesová.
Jak se starat?
Při příliš suchém vzduchu začnou rostliny brzy napadat škůdci. Zamezíme tomu častým větráním.
Zdroj topení by neměl být proto příliš blízko. A suchosti vzduchu také zabráníme miskou s vodou, která se bude odpařovat.
Přímé světlo u okna dělá bylinkám jen dobře, také na jaře z něj čerpají sílu pro svou vůni.
Některé bylinky, jako rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano pocházejí z jižních zemí, takže je zavlažujeme jen opatrně. Jiné – domácí, jako je petržel, pažitka nebo meduňka potřebují více vody.
Rozmarýn
Ochucují se jím například pečená masa. Jako lék působí v mastech, inhalačních roztocích. V lidové medicíně byl považován za stimulátor krevního oběhu, používal se při léčbě astmatu, bolestech hlavy nebo nervovém vypětí.
Může vás zajímatJarní nápady Katky Stočesové |
Máta peprná
Vysoký obsah mentolu působí proti křečím. Používá se k přípravě čajů nebo nálevů. Působí například na zklidnění žaludku, ale také k inhalacím. Její nejznámější využití v kuchyni je v míchaných nápojích, například v mojitu.
Saturejka
Výborná k ochucení salátů. Hodí se k rybám. Jako lék působí na průjmy nebo nadýmání.
Medvědí česnek
Bylina, která voní jako česnek, ale je jemnější. Používá se tedy při vaření všude tam, kde česnek. Má vliv na funkce žaludku, střev, žlučníku a jater. Také působí příznivě na vysoký tlak a arteriosklerózu.
Šalvěj
Vynikající je jako koření pro vepřové maso nebo na ryby. Působí jako podpůrný prostředek při poruchách trávění, žlučníkových potížích, kašli a nachlazení. Má protizánětlivý účinek, takže její odvar můžeme kloktat při bolestech v krku. Pozor! V těhotenství by se neměla používat ani jako koření. Snižuje tvorbu mateřského mléka.
Libeček
Vůní i chutí připomíná koření maggi. Dává se hlavně do polévek. Jeho kořen je léčivý -přidává se do žlučníkových čajových směsí a pomáhá při zánětech močového měchýře.
Dobromysl/oregano
Typické koření italské kuchyně. Hodí se k sýrům, rajčatům, fazolím, masu i rybám. Podporuje trávení.
Pažitka
Do jídla je vhodná čerstvá, těsně před jídlem. Nevaří se. Je dobrá v pomazánkách, míchaných vajíčkách nebo na brambory. Podporuje trávení a působí dobře i na ledviny.
Yzop
Má podobné vlastnosti jako šalvěj. Také by ho neměly jíst těhotné ženy. Podporuje trávení, má dezinfekční účinky, zmírňuje nadýmání, pomáhá při bronchitidě a pocení. V kuchyni je oblíbený jako koření do paštik, nádivek nebo ke grilovaným masům.
Meduňka
Čaj z ní zbavuje únavy a zklidňuje, proto se doporučuje pít před spaním. Podporuje trávení, odstraňuje nadýmání a křeče v břiše. Je výborná do salátů a na pokrmy z ryb.
zup
Přečtěte si také |
---|