Feng-shui: Pravda nebo mýtus?

27.5.2010 00:00   |   Bydlení
Móda je móda, a tak se hodí i čínština… Ale vážně: napadlo vás také, že na tomto moderním zaklínadle přece jen něco je?

obyvak feng shui

Feng-shui je starobylé umění z východní Asie. Prezentováno je většinou jako souhrn pouček, jak co nejlépe uspořádat vnitřní prostor budov a zahrad.

Kromě tradičních zemí, tedy zejména Číny a Japonska, se stále častěji uplatňuje při zařizování prostor v USA a v Evropě. Využití nachází nejen při výstavbě rodinných domů, ale také při projektování nákupních center či restaurací firem.

Má sloužit k větší vnitřní spokojenosti těch, co v takových domech žijí. A rovněž tak, aby se zákazníci nákupních center či restaurací dobře cítili – a pochopitelně i více konzumovali a hojněji nakupovali. O účinku takového umění se můžeme rovněž sami přesvědčit například v síti McDonald's nebo v obchodních řetězcích Marks & Spencer.

feng shui
MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Feng-shui má také vliv na řešení různých problémů – jako je třeba manželská krize či jiné vztahové záležitosti. Prostřednictvím malých úprav v bytě prý dokáže posílit energii lásky při hledání toho pravého či pravé.

Funguje, když tomu věřím...

Metoda feng-shui je založena na čínské kosmologii a z ní vyplývající teorii o proudění životadárné energie čchi. Jde o to, aby čchi volně a přirozeně obydlím proudila a tak harmonizovala člověka a jeho životní prostředí. Je také možné posílit některé prvky, prostřednictvím bytových doplňků, které mají podpořit nějaké konkrétní téma.

„Záleží na tom, čemu věříme. Přesto, pokud mi něco pomáhá zvládat život lépe a kvalitněji, tak je to vždycky dobrá volba,” vyjadřuje psycholožka Mgr. Daniela Matoušková svůj postoj k možnostem, které feng-shui nabízí.

žena s bambusem

„Tady ale nevycházíme z tisícileté tradice, na kterou navazují Číňané a další východoasijské národy. Jde o jejich tradiční hodnoty. Proto je tento přístup u nás tak trochu směsí mystiky, obchodu s vírou a chuti vyzkoušet něco nového. Přesto se domnívám, že to funguje – a to proto, že tomu člověk věří. V hezky zařízeném příjemném domově se cítíte dobře. Kořeny, z nichž teorie o energii čchi vychází, ovšem nejsme schopni objektivně posoudit,” dodává Mgr. Daniela Matoušková.

Zdravý selský rozum napoví

Asiaté za odborníky na feng-shui utrácejí značné prostředky. Považují feng-shui za funkční záležitost, ověřenou tisíciletou tradicí. A na tom již nic metafyzického není. Je to naopak praktické.

Můžeme si představit, jak místo energie čchi proudí domem vzduch a voda. Tedy dva z prvků, se kterými čínská kosmologie, v souvislosti s metodou feng-shui, pracuje. Pak „stačí“ navrhnout prostory tak, aby oba prvky proudily všemi místnostmi a nikde se neztrácely či netvořily víry.

To je vlastně základním principem umění feng-shui. A v podstatě nejde o nic zas tak složitého. Stačí vzít zdravý selský rozum do hrsti.

Také u nás, když se zařizuje dům, existují dávno zažitá pravidla, která vycházejí z podobných potřeb. Ložnice bývá spíše na východ, severní strana je vhodnější pro kuchyň a obývák je ideální na jihozápad, aby slunce proudilo domem.

V Evropě se také rozvíjely mnohé směry, které se zabývaly otázkami harmonizace člověka a obývaného prostoru. Od starověkého Řecka přes renesanční architekty, o gotických stavitelích chrámů ani nemluvě.

A kde se dobře žije, je přece také mnohem větší předpoklad harmoničtějších vztahů…

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Feng-shui: Pravda nebo mýtus?

Feng-shui

20.6.2011   |   12:01   |   od: Akiro
O feng-shui se zajímám už dlouho a tak když jsme si s manželkou rekonstruovali byt, nechali jsme si zpracovat i feng-shui rozbor.
A od té doby nám oběma přestaly problémy se spaním.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 20. 6. 2011 12:01
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci