Dobře se vyspat. To je přece něco!

10.1.2014 00:30   |   Bydlení
Třetinu svého života strávíme průměrně spánkem. Pokud se však nevyspíme dobře, nemusí to skončit jen rozmrzelou náladou. Odskákat to může i zdraví.

spánek

Podle odborníků dochází během spánku především k regeneraci centrálního nervového systému. Beze spánku či při jeho nedostatečné kvalitě pak nemůže dojít k potřebnému zotavení, což se projeví zhoršením myšlení, snížením pozornosti a pocitem únavy následující den.

Trvá-li takový stav delší dobu, hrozí riziko vzniku a rozvoje závažných duševních nemocí a depresí. Spánkový deficit se může projevit i na celkovém zhoršení zdravotního stavu nebo dokonce rozvojem některých chorob srdce, cév, cukrovkou nebo obezitou.

Jak dlouho spíme

V prvních třech měsících života se u lidí střídá spánek a bdění ve dvouhodinovém až čtyřhodinovém cyklu. Roční dítě spí zhruba čtrnáct až patnáct hodin denně s převahou nočního spánku a s jedním či dvěma krátkými obdobími spánku během dne.

Doba spánku se pak s věkem postupně zkracuje. Výjimkou je období mezi pětadvacátým a třicátým rokem, kdy je tendence si dobu spánku prodlužovat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

NA SPANÍ SI POŘIĎTE ROLLS-ROYCE

Kvalita spánku se zhoršuje již po čtyřicátém roku, významně pak od padesátého roku života. Trvání spánku, jeho efektivita a kvalita během noci klesá a denní spánek se u seniorů stává téměř pravidlem.

Průměrně spí lidé v produktivním věku sedm hodin denně. Avšak málo spánku – pod pět hodin – a naopak více než deset hodin není příliš zdravé a spáč se pak většinou necítí odpočatý.

Když spánek nepřichází

Poruchami spánku trpí podle lékařů mnohem více lidí, než si jich to přiznává.

V zásadě dělíme poruchy spánku na nespavost (insomnie), zvýšenou spavost (hypersomnie) a další poruchy: syndrom spánkové apnoe, syndrom neklidných nohou, Kleinův-Lewinův syndrom, noční děs a noční hrůzy, náměsíčnost atd.

Všechny tyto obtíže je třeba včas diagnostikovat a léčit, protože dlouhodobě nevyspalý člověk se stává doslova časovanou bombou.

Co je spánková hygiena

Všichni, kdo mají potíže s usínáním, ale nejen oni, by měli dodržovat určitá pravidla, které je dovedou ke klidnému spánku. Patří mezi ně především:

  • Čtyři hodiny před usnutím nepít kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje a alkohol.
  • Vynechat večer těžká jídla a naposledy jíst čtyři hodiny před spaním.
  • Jít se po večeři chvíli projít, ale naopak nejméně tři hodiny před ulehnutím určitě necvičit.
  • Vyhýbat se večer stresu a řešení důležitých témat
  • V posteli i ložnici nejíst, nečíst si a přes den ani neodpočívat.
  • V ložnici udržovat intimní osvětlení a teplotu nejlépe 18 ºC až 20 ºC.
  • Chodit spát a vstávat každý den – i o víkendu – zhruba ve stejnou dobu.

Zajděte za lékařem

Pokud vás poruchy spánku trápí déle než měsíc, je rozhodně nejlepším řešením navštívit lékaře. Ten vám doporučí léčbu, popřípadě pošle do spánkové laboratoře. Je rozhodně lepší jít na vyšetření raději dříve, než čekat až nám nedostatek spánku otráví život.

Lada Mašková

Přečtěte si také

Diskuse: Dobře se vyspat. To je přece něco!

Spánková hygiena

11.11.2013   |   09:17   |   od: Max
Dobrý den, velice pěkný článek. Zejména rady pro spánkovou hygienu jsou výborné. Ani nejlepší postel nezaručí klidný spánek, pokud člověk nedodržuje alespoň několik těchto rad.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 11. 11. 2013 9:17
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci