Než přijdou na řadu antibiotika, zkuste bylinky

8.11.2011 00:00   |   Zdraví a krása
S příchodem únavy a pocitu, že nejsme ve své kůži, se nám kolem krku, konkrétně kolem nosohltanu, začíná „chytat“ záludná choroba. Je potřeba hned sahnout po antibiotikách?

anitibiotika, bylinky

Vzhledem k tomu, že v dnešní době existuje mnoho zmutovaných forem onemocnění horních cest dýchacích, nikdy nevíme, jaký průběh na nás čeká s nově chyceným virem. Pokud se nám hned na začátku nepodaří přicházející chorobu zastavit, budeme čelit rozhodnutí správné a vhodné léčby.

Antibiotika se u nás užívají jen na lékařský předpis. Jejich podávání se řídí dvěma důležitými pravidly: užívají se v pravidelných časových intervalech a dostatečně dlouhou dobu. Je to proto, aby nedošlo k návratu nemoc a vzniku odolnosti (resistence) škodlivých bakterií vůči antibiotikům.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak na podzimní nachlazení
Rýmička, nebo vážná nemoc?
Rakytník? Prospěje nám víc, než citrón!
Na každou nemoc platí jiná vůně

Kdy ano a kdy ne?

Antibiotika jsou látky, které zastavují růst bakterií nebo je přímo ničí. Účinkují tedy pouze na bakteriální infekce. Avšak na záněty virové nebo plísňové nepůsobí. Bakteriální zánět zpravidla nasedá na pozdní fázi virové infekce a obecně se projevuje přetrváváním nebo zhoršováním příznaků, změnou vodnaté nebo hlenovité sekrece v hnisavou. Teprve v tomto stadiu choroby uvažujeme dle celkového stavu pacienta o nasazení antibiotické léčby.

V současnosti jsou antibiotika bohužel často nadužívána. To také vysvětluje vzrůstající resistenci v populaci. Nemocný by měl vědět, že podávání antibiotik při příznacích běžného nachlazení, tj. kašel, rýma, pobolívání v krku, může být škodlivé a proto bychom měli zvolit raději přírodní léčbu. S příznaky tohoto typu se organismus totiž většinou vypořádá sám - pro pacienta je důležitý především klid na lůžku, dostatek tekutin, dostatek příjmu vitaminu C, další pomocné léky typu obkladů, studených zábalů a léků proti teplotě tzv. antipyretik.

„Dobrou službu vám prokáží také bylinné masti, např. Psí sádlo Dr. Weiss, které se aplikuje mazáním na hruď a záda. Přítomné silice v masti zvyšují prokrvení tkání v oblasti hrudníku, dochází tak ke zvýšení sekrece hlenů a usnadnění vykašlávání. Inhalace silic uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje dýchání,“ doporučuje MUDr. Markalousová.

V čem mohou škodit?

Antibiotika jako léčivo nemocí nám pomáhají, ale měli bychom mít na paměti, že stejně tak mohou i škodit. Především v případech, kdy je jejich užívání neuvážené. Mohou poškodit střevní mikroflóru, dále mohou způsobit přecitlivělost na určitou látku či oslabení imunitního systému, které může mít za následek opakované infekční onemocnění.

Vzhledem k tomu, že špatně vedená léčba antibiotiky může mít na lidský organismus řadu nepříznivých následků, neradno si s nimi proto zahrávat a nasadit nejdříve přírodní léčbu. Je důležité uvědomit si, že není jednoduché učinit rozhodnutí o užívání antibiotik, a proto ani není možné jejich zakoupení bez receptu od lékaře.

Desítka pomocníků

Desítka bylinek, které mají na náš nachlazený organismus blahodárný vliv:

1  Světlík lékařský (Euphrasia rostkoviana)


Světlík lékařský má antibakteriální účinky, je doporučován při zánětech horních cest dýchacích, suchém bronchitickém kašli, chrapotu, senné rýmě, bolení hlavy a závrati.

2  Měsíček lékařský (Calendula officinalis)


Měsíček je velmi ceněný pro své dezinfekční, antibiotické a antiseptické účinky. Pozitivně působí proti infekčním chorobám, napomáhá při léčbě astmatu a při kašli. V přírodním léčitelství byl vždy velmi významnou bylinkou. Říká se o něm, že je to ten pravý strážce pro zdravou kůži. Výtažky z Měsíčku najdeme také ve spoustě léků používaných klasickou medicínou.

3  Blahovičník kulatoplodý (Eucalyptus globulus)


V minulosti byly listy Blahovičníku, neboli eukalyptu, využívány v bažinatých oblastech pro léčbu malárie a endemických horečnatých onemocnění. Dnes odborníci doporučují především eukalyptovou silici, která je ideální na potírání hrudníku a k inhalacím při různorodých respiračních obtížích. Pro hluboký a klidný spánek ji lze vmasírovat také do chodidel.

4  Tymián obecný (Thymus vulgaris)


Tymián je bylina s výbornými antiseptickými účinky na dýchací ústrojí a po staletí byl používán k léčbě bronchitidy a úporných kašlů. Jde o bylinku se silně povzbuzujícími vlastnostmi.

5  Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)


Jitrocel patří mezi nejznámější léčivé byliny. Používá se zejména jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest. Zevně se v lidové praxi používá na obklady při ekzémech, spáleninách, zanícených a špatně se hojících ranách i ve formě čerstvě vymačkané šťávy. Požahá-li vás kopřiva nebo bodne včela, je dobré sáhnout právě po obkladu z Jitrocele kopinatého.

6  Bez černý (Sambucus nigra)


Snižuje horečky a usnadňuje pocení. Používá se proto při horečnatých onemocněních z nachlazení, při úporném kašli a angínách. Jako léčivá rostlina nemá Bez černý v lidovém léčitelství konkurenci. Již od středověku byl považován za kouzelnou léčivou rostlinu, zahalenou mnoha pověrami a historkami. O Bezu černém se říká, že posiluje životní optimismus a působí jako studnice mládí.

7  Řebříček obecný (Achillea millefolium)


Podporuje pocení a snižuje horečku, je tedy vhodný i jako doplněk léčby nachlazení. Byly prokázány i baktericidní a antimykotické účinky, navíc uvolňuje křečové stahy průdušek při dětském bronchiálním astmatu alergického původu. A malá zajímavost na závěr – Řebříček obecný se díky poměrně vysokému obsahu hořčin někdy používal také jako náhrada chmele pro výrobu piva.

8  Violka vonná (Viola odorata)


Violka vonná byla váženou léčivkou již v antice, kdy starověcí učenci doporučovali vdechovat její vůni při bolestech hlavy a návalech vzteku. V dnešní lidové medicíně je tato bylinka ceněna jako prostředek proti dráždivému a úpornému kašli, usnadňuje vykašlávání, tlumí bolesti na prsou a pomáhá i při zánětu plic. Sliznici mírně dezinfikuje a uklidňuje. Vonné látky této rostliny se používaly a dodnes používají do různých parfémů.

9  Sléz maurský (Malva mauritania)


Obsažený sliz vytváří na pokožce a sliznicích ochrannou vrstvu chránící zánětem poškozené tkáně před dalším mechanickým i chemickým podrážděním. Působí také protizánětlivě. Podle nálezu semen v Lužici, pocházejících z poslední doby ledové, je možné usuzovat, že se Sléz léčebně používal již velmi dávno. Starověcí lékaři jej běžně ordinovali vnitřně i zevně.

10  Přeslička rolní (Equisetum arvense)


Přeslička je díky svým výborným regeneračním účinkům na plicní tkáň jedním z nejlepších prostředků při zánětu průdušek (chronické bronchitidě) a jiných nemocech plic. Používá se také jako kloktadlo při angíně a jiných zánětech v dutině ústní.

btz, ŽenyproZeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Než přijdou na řadu antibiotika, zkuste bylinky

Bylinky

24.5.2013   |   15:03   |   od: Katka
Ano, já se také přikláním k bylinkám, než cpát do sebe chemii. Často si dělám své masti a sirupy, i pro známé.

bylinky

19.12.2011   |   15:03   |   od: věra
snažím se jít stejnou cestou. nejlepším pomocníkem v naší domácnosti je (nepovolená reklama – text smazán administrátorem diskuse), pomůže skoro se vším. kupuji i sušené bylinky a vařím z nich čaje, už se v nich začínám docela dobře orientovat:-)

Když už dojde na antibiotika

13.11.2011   |   22:51   |   od: Jolina
S článkem souhlasím. Když už ale na antibiotika dojde, je dobré pomoct si u toho zase přírodou.

Bylinky

10.11.2011   |   17:49   |   od: Štěpánka
Moc pěkný článek. Já mám s antibiotiky špatné zkušenosti, takže se snažím léčit bylinkami. Na internetu se dá najít hodně všelijakých babských rad, jak se kdysi léčily naše babičky. Léky beru jako poslední možnost.
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 24. 5. 2013 15:03
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci