Jak na tradiční každoroční nachlazení

15.10.2014 00:30   |   Zdraví a krása
A je to tady. Vaše dítě kašle, smrká, kýchá a nechutnají mu ani jeho oblíbené dobroty. Období hromadných infekcí, poloprázdných tříd a přeplněných ordinací je tu a je třeba rychle a rázně zakročit. Není ale vždy nutné hned polykat hory prášků.

nachlazení

Nejdůležitější při virózách je, abychom nemoc podchytili včas. Rozhodně není dobré zkoušet vše nějak „přechodit“. Musíme zůstat neústupní, když kýchající dítě chce na výlet, na který se dlouho těšilo. Čím dříve hupne do postele, tím dříve z ní zase vyleze.

Vitamíny, hlavně vitamíny

Na virózy jsou zbytečná antibiotika, i když je většina dětských lékařů s chutí předepisuje. Sami moc dobře vědí, že na kašel nezabírají, ale dávají je pro „sichr“. Co kdyby šlo nakonec přece jen o bakteriální onemocnění...

Zkusme proto nejprve vše řešit přirozenou cestou. Především by dítě mělo hodně pít a to zejména čerstvé šťávy z ovoce. Výhodou je, když je doma odšťavovač. Pak do něj stačí dát mrkev, jablka, pomeranče, červenou řepu, popřípadě trochu čerstvého zázvoru. Vzniklou šťávu můžeme ještě zředit vodou.

Přírodní antibiotika

O česneku se říká, že má téměř zázračné účinky, a také, že jde o přírodní antibiotikum. Zkusme proto našemu marodovi uvařit pořádnou česnečku. A pokud se mu špatně odkašlává, dejme do hrnce s horkou vodou pár kapek eukalyptového oleje nebo sůl. Pak dítě posaďme, opatrně mu nakloňme hlavu nad hrnec a přehoďme přes něj ručník. Musí zhluboka nadechovat a vydechovat, jak nejdéle to vydrží. A pak rychle do postele a pod peřinu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Mléčné produkty podporují naši imunitu
Rakytník – prospěje nám víc, než citrón!
Vitamíny z lékárny? Dětem je zbytečně nedávejte

Když přidáme lipový nebo bezinkový čaj, pořádně se vypotí a bude hned lépe. Dítě by mělo zůstat v posteli v klidu opravdu několik dní, i když se zdá, že mu téměř nic není. Ale přechozená viróza se velmi ráda vrací.

Alternativní způsob není pro každého

I když někteří lékaři sami uznávají, že na babských léčebných radách je mnoho dobrého, nemůžeme je použít vždy. Důležité je dítě neustále sledovat. Především mu měřit 3x denně teplotu a sledovat, zda se nezvyšuje.

Všímejme si také celkového stavu dítěte – zda není příliš schvácené, nepřirozeně malátné. A pokud se nám něco sebemenšího nezdá, je lepší obrátit se na odborníka. I z původně banálně vyhlížející virózy se totiž může vyvinout něco horšího – například zápal plic.

Ze všeho nejlepší je ovšem nemocem předcházet. Dítě bychom měli už od narození postupně pravidelně otužovat a zbytečně ho „nenabalovat“ teplým oblečením. A dbát na vyváženou stravu bohatou na zeleninu, ovoce a ryby.

Dítě také příliš nepřetěžujme. Stresovaný a unavený organismus daleko rychleji chytne kdejaký bacil.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci