Nepodceňujte dětské poruchy spánku

20.10.2010 00:00   |   Děti
Různé poruchy spánku postihují každé páté až třetí dítě. Mohou také negativně ovlivňovat jejich psychický i fyzický vývoj.

spanek děti

Problémy se spánkem se u dítěte pak projevují poruchami chování, zhoršením školních výsledků, přecitlivělostí a v některých případech i opožděným růstem. Nemělo by nám proto být lhostejné, jak dítě spí.

Náměsíčnost a noční děsy

Mezi nejošklivěji vyhlížející poruchy dětského spánku bezesporu patří náměsíčnost a noční děsy. Je-li dítě náměsíčné, vstane z postele a chodí sem a tam po pokoji nebo i po celém bytě. Stejně akční rovněž bývají noční děsy.

„V takových případech dítě po jedné až čtyřech hodinách od usnutí začne náhle pronikavě plakat nebo vykřikne. V horším případě kolem sebe kope a bije. Většinou ho však ani neutišíte, ani neupoutáte jeho pozornost,“ říká dětská lékařka MUDr. Martina Kahlerová.

Podle doktorky je velmi důležité vědět, že u dětí mladších šesti let za tímto zvláštním chováním zpravidla nikdy nestojí psychické problémy! Nejde o strach, ani o jiné závažnější obtíže, spíše ještě není dokončen proces zrání dětského mozku – přechod mezi fázemi spánku není zcela plynulý.

Přečtěte si:
Proč vaše děťátko (ne)spí?

Dobrý spánek je pro malé dítě jedním z nejdůležitějších předpokladů správného vývoje. Ale chvíle před usnutím dají někdy pořádně zabrat i celé rodině.

Během nočního putování po bytě, nebo i u děsů bychom děti neměli budit. Avšak je nutné zajistit jejich bezpečnost, aby se nezranily například pádem ze schodů. Problém se časem většinou vyřeší sám. Pokud by ale buzení přetrvávalo po sedmém roce věku, bylo by dobré vyhledat odbornou pomoc.

Dětské noční můry

Všechny děti mají občas noční můry. Příčinou bývají zážitky a události uplynulého dne nebo velké životní změny jako stěhování, narození sourozence, příchod do mateřské školky. Špatné sny se vyskytují obzvlášť u dětí ve věku mezi třetím a šestým rokem.

„Pokud se dítě ze špatného snu probudí,“ říká MUDr. Martina Kahlerová, „cítí se ohroženo a potřebuje vaši útěchu.“ Opakují-li se však špatné sny příliš často, je na vině pravděpodobně nějaký psychický problém, který je třeba řešit...

Spánková apnoe

Zástavy dechu ve spánku a chrápání mají u dětí nejčastěji na svědomí zvětšené nosní a krční mandle. Ve většině případů pak pomůže jejich odstranění.

Může vás zajímat

Nenechávejte dítě samo doma
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit

Náruživý spáč

Závažným onemocněním, často začínajícím už v dětství, je narkolepsie. Tato choroba se projevuje nadměrnou denní spavostí. Při usínání či probouzení se dokonce mohou objevovat stavy zrakových, sluchových či jiných pseudohalucinací.

Jak uvádí MUDr. Martina Kahlerová, příznaky bývají u dětí zpočátku dosti nenápadné a takový jedinec je považován spíše za lenocha. Stanovení diagnózy a léčba se proto protahuje.

Neklidné nohy

Stejně nelehce, jako narkolepsie, se diagnostikuje syndrom neklidných nohou. Jde o velmi nepříjemné a špatně popsatelné vjemy v končetinách, vyskytující se v klidu při usínání.

Opakované pohyby nohou přinášejí sice úlevu, ale oddalují klidný spánek. I v tomto případě je třeba vyhledat lékaře.

Pravidelná kontrola

Kvalitu spánku by rodiče spolu s dětským lékařem měli trvale hlídat. Zejména se to týká dětí s hyperaktivitou a nepozorností.

V případě podezření na závažnější poruchu spánku by měly podstoupit odborné vyšetření. Vhodné bývá zejména vyšetření celonoční polysomnografií.

Lada Mašková

Zkušené maminky mají často už vyzkoušené triky,
kterými děťátko uspí. Podělit se o ně a popovídat
si o nich můžete
tady – u příběhu maminky Andrey.

Přečtěte si také



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci