Rakytník nám prospěje víc, než obligátní citrón!

14.11.2017 00:00   |   Zdraví a krása
Už zase vy a děti huhláte, smrkáte, bolí vás v krku a není vám dobře? Jsou tu časy přeplněných ordinací a vy hledáte i každou babskou radu, která vám nepříjemnou rýmu a kašel pomůže zkrátit. Vzpomněli jste si na rakytník? A znáte ho vůbec?

rakytník

Literatura praví, že jediná bobulka rakytníku řešetlákového obsahuje denní dávku vitamínu C pro zvýšení imunity. Je tedy jasné, že nám významně pomůže v boji proti virózám, chřipkám a angíně.

Pomáhá rovněž při plicních, zažívacích, jaterních i kloubních onemocněních. A dokonce byla tato dřevina využívaná ve starodávné kosmetice.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

Rakytník řešetlákový je keř nebo stromek vysoký od jednoho do čtyř metrů. Výhony jsou většinou víceméně trnité.

Plody jsou asi centimetrové žluté až oranžové bobule, peckovice, poměrně hustě přisedlé na větvích. Právě ty se používají k výrobě nápojů, džemů, olejů – různých úprav je skutečně hodně.

Čím nás obohatí?

• vitamín C a P (rutin) – P nejenže posiluje kapiláry cév, ale také svojí přítomností zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho působení. Rakytník obsahuje v průměru až 24x více vitamínu C než citrón a 18x více než kiwi.

• vitamín E – omlazuje a regeneruje pokožku, ovlivňuje růst tkání, působí na plodnost a srdeční problémy, neutralizuje volné radikály.

Rakytníkový džem

Bobule omyjeme a uvaříme do změknutí. Přidáme cukr s petózou (na 1 kg bobulí to je 750 g cukru a 100 g petózy) a za stálého varu a míchání necháme zhoustnout. Ještě teplý džem plníme do skleniček, které uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

• vitamín K – zvyšuje srážlivost krve, jeho nedostatek vede k poruchám srážlivosti krve, krvácení z různých orgánů a tkání a tvorbě modřin.

• provitamín A (beta karoten) – v organismu se mění na vitamín A, má antioxidační účinky, snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá zlepšovat zrak, funkci plic, tlustého střeva, prostaty a mozku. Množství karotenu (provitamínu) je několikrát vyšší než v mrkvi a tykvi.

• provitamín D – v organizmu se přeměňuje na další druhy vitamínu D, je nezbytnou součástí v době růstu dětí, podporuje růst kostí a posiluje je ve stáří.

• třísloviny – mají schopnost účinně působit při průjmech a krvácení v trávicím ústrojí. Celkově napomáhají při zánětech v žaludku a střevech, při zevním použití na kůži a sliznice mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek.

Olej je nejcennější

Rakytníkový olej tmavě oranžové barvy s vysokým obsahem biologicky aktivních látek je určen na vnitřní i zevní použití. Jedná se o přírodní koncentrát vitamínů A, B1, B2, B6, D, E, F, K, P, dále obsahuje beta karoten, kyselinu listovou, organické kyseliny, třísloviny a minerální soli a důležité esenciální mastné kyseliny OMEGA 3, 6, 9, které snižují zejména riziko mozkových cévních příhod a infarktu a zabraňují vysoušení a vypadávání vlasů.

Rakytníkový likér

Naplníme sklenici osušenými bobulemi až po okraj a zalijeme vodkou či whiskou. Necháme stát v temnu při pokojové teplotě (do 20 stupňů) tři měsíce. Čas od času můžeme zkontrolovat a protřepat. Poté přefiltrujeme a nalijeme do čisté láhve s pevným uzávěrem. Likér uložíme pět při pokojové teplotě na šest měsíců na temné místo dozrát. Před konzumací ještě jednou přefiltrujeme.

Olej je také zdrojem vzácné OMEGA 7 mastné kyseliny, která se v přírodě vyskytuje zřídka, zde je obsažena až ze 40%. Tato látka působí jako antioxidant ochraňující buňky před poškozením volnými radikály. Blahodárně působí na pružnost a průchodnost cév a srážlivost krve, ale především působí na sliznici trávicího ústrojí a regeneruje ji, stejně tak je schopný podporovat správnou funkci žaludku, zažívacího a močového ústrojí.

Nejaktivnější složkou rakytníkového oleje je provitamín D. Ten zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krevního séra a spolu s dalšími biologicky aktivními látkami pomáhá při ateroskleróze.

Chcete ho na zahradu?

Možná byste chtěli rakytník na zahrádce mít. Proč ne, jeho pěstování je velmi nenáročné. Potřebuje jenom na kyselých půdách pravidelně vápnit a má rád světlo. Sazenice začnou plodit už čtvrtým rokem. Jednu nepříjemnost mu ale do vínku příroda dala: je to totiž rostlina dvoudomá, čili musíte mít samčí a samičí rostliny (stačí v poměru 1:10), jinak se plodů nedočkáte.

Jestliže nemáte možnost si vypěstovat tento zázrak sami, musíte zkoušet prodejny s přírodními produkty. Dneska už jsou v každém větším městě, nebo zvolte některý z e-shopů. Nejde o nic drahého a uvidíte, že se vám investice vyplatí.

rav, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Rakytník nám prospěje víc, než obligátní citrón!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci