Co teď? Dcera odmítá moji partnerku

27.10.2010 00:00   |   Děti
Petr se před rokem rozvedl a podařilo se mu dohodnout pravidelný kontakt se sedmiletou dcerou Terezkou. Problém nastal, když Terezka poznala tátovu novou partnerku Dominiku.

holka s culíkem

Ačkoliv se Dominika velmi snažila, dostalo se jí od Petrovy dcery těžkého odmítnutí. Terezka totiž chtěla v době, kdy byla u otce, tátu jen pro sebe. Dominiku ignorovala, nebo na ni byla drzá, dokonce se uchýlila i k malému vydírání: když půjde s tátou do ZOO i Dominika, tak ona nepůjde. Petr byl zoufalý a neuměl si poradit.

Najít příčinu vzdoru

Podle psycholožky Jany Sedlákové je dost časté, že děti z rozvedených rodin reagují negativně na nové partnery rodičů. Hlavním důvodem může být trauma z rozvodu, kdy novým partnerům kladou hlavní vinu za to, že maminka s tatínkem už nejsou spolu.Odmítavý postoj, ale může mít i jiné důvody a je potřeba nejprve najít příčinu odmítání.

Může vás zajímat

Střídavá péče se vrací do hry
Jak mám představit synovi svého přítele
Proč tatínkové při rozvodu přicházejí o děti?

Promluvte si s „bývalkou“

Pokud je to jen trochu možné a rozvedení rodiče spolu komunikují, je dobré upozornit bývalou ženu na to, že dcera „si kazí“ čas strávený se svým otcem zbytečnou nechutí k jeho partnerce. Postoj maminky může hodně změnit.

Pokud Terezce nebude novou tatínkovu přítelkyni pomlouvat – i když by k tomu měla důvod a ohromně by se jí tím ulevilo - ale naopak dceři vysvětlí, že je normální, když se dva lidé rozejdou, že si najdou někoho nového, aby nebyli sami. Dcera musí vědět, že je to tak běžné a správné a že to uznává i maminka.

Nic nepřehánět

Často nová „teta“ udělá při prvních kontaktech s partnerovým dítětem chybu v tom, že se příliš snaží. Děti jsou citlivé a poznají tu křečovitost. Je proto mnohem lepší, aby se nová partnerka zpočátku držela trochu stranou a počkala, až samo dítě projeví větší zájem se s ní lépe seznámit.

Rozhodně to ale neznamená, že by se neměla schůzek otce s dítětem zúčastňovat. Dcera musí vědět, a táta by jí to měl jasně říct, že ta paní patří prostě k němu a je nutné to tak brát.

Na schůzku se připravit

Terezčin tatínek by se měl na schůzku s dcerou trochu připravit. Měl by vymyslet dobrý program, který je všechny – včetně jeho přítelkyně – chytne. V zápalu hry dcera možná lépe zapomene na trucování. A když ne hned, tak časem.

Měl by jí také říct, že po ní nikdo nechce, aby „novou maminku“ za každou cenu měla ráda, ale že je třeba, aby ji kvůli němu respektovala.

Trocha opatrnosti neuškodí

Na závěr je tu ještě jedna rada, která zní tak trochu jako rada nad zlato. Člověk – rodič by si měl nového partnera vždy vybírat i s tím, jaký má vztah k jeho dětem. Ovšem dost pochopitelné je, že v době zamilovanosti lidé řeší zcela jiné otázky.

Přesto: partnery můžeme během života vyměnit, ale děti, ty nám zůstávají.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Co teď? Dcera odmítá moji partnerku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci