(Ne)bezpečné vodní radovánky

14.7.2010 00:00   |   Děti
Prázdniny a krásné horké dny lákají k vodě. Ta ale může být pro naše děti velmi nebezpečná. Někdy stačí chvilička nepozornosti…

v moři

Voda je velmi zrádný živel nejen pro malé neplavce, ale i pro starší a dospělé a nebezpečí bychom neměli nikdy podceňovat.. Abychom si všichni koupání dosytosti a bez obav užili, musíme dodržovat některá pravidla.

  • Malé děti, ať už plavat umí nebo ne,  by nikdy neměly zůstávat u vody bez dozoru.
  • Děti se totiž topí nejčastěji ve chvíli, kdy pozornost dospělých poleví.
  • Statistiky hovoří jasně: 60% dětí do pěti let, které se utopily, byly ve vodě samy.

Stačí minutka

Bohužel často nestačí být s dítětem jen u vody a čas od času je kontrolovat. Malé děti se totiž utopí překvapivě tiše a rychle. Když se dítě dostane pod vodu, automaticky se nadechne, aby zakřičelo. Vdechnutou vodou si zablokuje dýchací cesty, ztratí orientaci a většinou se samo nedokáže dostat nad hladinu.

  • Dvě minuty od potopení ztrácí vědomí
  • Do čtyř až šesti minut nastává nevratné poškození mozku
  • Obvyklá doba, za kterou rodič dítě postrádá, je pět minut
  • Nejrizikovější věk je od jednoho roku do čtyř let.

Pozor na kruhy a matrace

Nevyplatí se ani spoléhat na různé nafukovací kruhy, zvířátka, matrace, vesty či rukávky.. Mohou nás ukolébat ke klidu v domnění, že dítě dostatečně zabezpečí. Jenže se z nich lze snadno sesmeknout nebo se nafukovadlo jednoduše vyfoukne. Zkrátka není nad přímý dohled.

Rodič si bohužel neodpočine ani když dítě trochu povyroste a naučí se plavat. Bylo by velmi nebezpečné si myslet, že už není třeba školáka plavce pohlídat. Rodiče by zejména měli trvat na tom, že jim potomek vždy oznámí, když se chystá do vody. Měli by se také ujistit, že tam nejde sám, ale třeba s kamarádem.

Pro bezpečnost svého dítěte uděláme nejlépe, když ho naučíme plavat co nejdříve. Raději však pod dohledem zkušeného cvičitele, který ho naučí také potápět nebo plavat pod vodou. Nikdy bychom ale dítě do plavání ani koupání neměli nutit. Jsou vodomilové a ti, kteří této zábavě příliš neholdují. Ovšem plavat by se dříve nebo později, kvůli své bezpečnosti,  měl naučit i zatvrzelý suchomilec.

šestnáctkaMůže vás zajímat

Vztah v 15 = předčasná dospělost?
Školačka má vážný vztah. Je to dobře?
Je správné odejít brzy od rodičů?

Nestrašit, ale vysvětlit

Dítě by si také mělo co nejdříve osvojit bezpečný způsob chování u vody, a vědět, co všechno se může stát. Rozhodně je nebudeme nijak strašit, ale musí vědět, že se každým rokem utopí mnoho lidí i dobrých plavců, protože ve vodě bývají nebezpečné proudy a víry, protože lidé plavou příliš daleko nebo tam, kde je koupání zakázáno.

Mnozí přeceňují své síly, frajeří a zbytečně hazardují nebo skáčou do vody uhřátí, unavení, opilí. Ohledně skoků do vody by měly rovněž vědět, že nejde jen o to, že si při skákání na neznámém místě odřou kolena či natlučou nos, ale že mohou také ochrnout

Důležité je dítě poučit  jak se zachovat, když se on nebo někdo kolem něho začne topit.. Nakonec rozhodně nebude na škodu, když si všechny tyto zásady s dětmi zopakujeme a připomeneme i my, rodiče. Co říkáte?

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: (Ne)bezpečné vodní radovánky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci