Očkování na cesty za sluncem předchází problémům

20.7.2012 00:00   |   Zdraví a krása
Cestovat do jakékoliv země na světě je dnes v drtivé většině pouze otázkou peněz. Už se ale dost zapomíná na rizika zdravotních komplikací. Přitom problémům na cestách se dá předcházet – podle destinace lze například zvolit včas vhodné očkování, pak si exotiky můžeme naplno a beze strachu užívat.

očkování

Na dotazy ohledně rizik při cestování do zahraničí odpovídá MUDr. Daniela Fránová z oddělení očkování a cestovní medicíny Zdravotního ústavu v Plzni:

Někteří lidé se nechávají očkovat, i když plánuji dovolenou pouze do Chorvatska. Je taková opatrnost oprávněná?

Pro cestování po Evropě není povinné žádné očkování, ale pokud nejste očkovaná, např. proti žloutence typu A, může se takové očkování hodit. Jestli nejste očkovaná ani proti žloutence typu B, lze se proti oběma typům žloutenky chránit jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje třemi dávkami, druhá se podává za jeden měsíc od první, třetí pak s odstupem pěti měsíců.

Ochrana nastupuje přibližně dva týdny po podání druhé dávky a po dokončení očkovacího schématu je účinnost očkování dlouhodobá. Při cestách do některých evropských zemí je vhodné očkování proti klíšťové encefalitidě.

• Existuje pro cestu do Egypta nějaké očkování, které by mohlo ochránit před střevními potížemi, které tam jsou časté?

Existuje očkování proti choleře, které poskytuje zkříženou ochranu i před nejčastějším původcem tzv. cestovatelských průjmů. Očkování představuje jen částečnou ochranu (asi 40 – 60 %) a působí bohužel jen krátkodobě - maximálně na půl roku. Podávají se dvě dávky v minimálním odstupu jeden týden. Vakcína není aplikovaná vpichem, ale ústy (pije se roztok vakcíny).

V letošním roce není bohužel vakcína proti choleře v České republice dostupná. V ochraně před infekcemi zažívacího ústrojí lze doporučit pouze všeobecně známá nespecifická opatření spočívající v dodržování hygienického režimu na cestách.

Přečtěte si také

Než si lehnete na slunce...
Také vlasy potřebují v létě speciální péči
Svědí vás na slunci pokožka? Asi alergie!

• Když nemají malé děti dokončené základní očkování (konkrétně proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám), co s tím, vyrazit na cesty, například do Turecka?

Pokud cestují do zahraničí i děti, měly by být očkovány proti žloutence typu A (všechny děti jsou povinně očkovány proti žloutence typu B, takže stačí doočkovat pouze žloutenku typu A). Riziko nákazy v Turecku není velké, ale není ani nulové. Očkovat proti žloutence typu A lze dítě od jednoho roku. Ve dvou letech by ale mělo mít alespoň jednu dávku vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Obecně - u dětí se nejprve podají vakcíny, které jsou vzhledem k věku dítěte povinné, tzv. jsou součástí očkovacího kalendáře platného v České republice, teprve pak se může provést nepovinné očkování (tzv. očkování na vlastní žádost).

• Je možné, aby i laik rozpoznal žloutenku? Jsou nějaké jasné příznaky, které mohou na takovou nemoc poukazovat?

Diagnostika se provádí na základě klinických příznaků a laboratorního nálezu. K příznakům, které vás mohou upozornit na žloutenku, patří zažívací potíže (nechutenství, zvracení, bolest v pravém podžebří atd.), chřipkové příznaky (zvýšená teplota, bolesti svalů a hlavy atd.), u některých typů žloutenky to mohou být bolesti kloubů. Typické zežloutnutí kůže a očního bělma může nastat, ale nemusí.

V některých případech totiž probíhá žloutenka i bezpříznakově. Někdy se může nemoc projevit i tmavou močí a světlejší stolicí. Spolehlivá je však pouze laboratorní diagnostika onemocnění. Tu může udělat praktický lékař nebo odborný lékař na infekčním oddělení. Léčení nemoci bývá provázeno přísnou dietou a rekonvalescence může trvat až půl roku.

Jaké očkování doporučujete na cestu přes Rusko do Číny? Co vyžaduje cesta do Malajsie a na Nový Zéland?

Určitě doporučuji očkování proti oběma typům žloutenky (A a B) a nezbytná je kontrola očkování proti tetanu.

Do Malajsie navíc doporučuji očkování proti břišnímu tyfu a léky proti malárii. Podle charakteru pobytu zvažte očkování proti vzteklině.

Očkování proti žloutenkám (kombinace A+B) chrání po třetí dávce na celý život, očkování proti břišnímu tyfu "vydrží" tři roky. Individuální konzultace v některé z ordinací cestovní medicíny vám pomohou zorientovat se v nutných očkováních a dobře se na cestu z pohledu cestovní medicíny připravit. Při dlouhodobých cestách do více zemí je individuální konzultace vhodná.

• Pokud někdo vyrazí na exotické Maledivy je nutné nějaké speciální očkování?

Cestujete-li z Evropy přímo, povinné očkování skutečně žádné není. Stejně jako do jiných tropických zemí i na Maledivy bych ale doporučovala očkování proti žloutenkám (typu A a B, tzv. cestovatelský základ) a břišnímu tyfu. Vybavte se také účinnými repelenty.

Může vás zajímat

Jedete k moři? Podívejte se na svoji pláž!
(Ne)bezpečné vodní radovánky
Moře – největší lékárna světa

• Je škodlivé nechat se očkovat proti oběma typům žloutenky, jestliže by chtěla zájemkyně otěhotnět? Popřípadě jak dlouho před početím by se měla nechat naočkovat?

V těhotenství se obvykle neočkuje. Pravděpodobně by se nic nestalo, ale podle u nás zavedené praxe se očkování v těhotenství nedoporučuje (s výjimkou očkování proti chřipce).

Očkování kombinovanou vakcínou, která chrání proti oběma typům žloutenky zároveň, se sestává ze tří dávek. Podávají se v intervalu druhá za 1 měsíc po první, třetí za 5 měsíců po druhé. Doporučuji nechat se očkovat půl roku před plánovaným těhotenstvím, tak abyste celé očkovací schéma stihla.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Očkování na cesty za sluncem předchází problémům

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci