Dětské oční vady se dají léčit

19.1.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Šilhavost a tupozrakost jsou dost časté oční vady u malých dětí. Potěšující je, že se dají celkem dobře léčit.

šilhání a tupozrakost

Bohužel, často rodiče nedokážou zjistit, že jejich malému dítěti dělají očička nějaké potíže. A nedokáže o tom mluvit ani samo dítě.

Líné očičko

Jednou z nejčastějších zrakových vad u dětí je tupozrakost (amblyopie). Jedná se o sníženou schopnost vidění levého nebo pravého oka, o funkční poruchu, která vzniká bezděčným potlačováním vjemu z oka.

Může vás zajímat

Mami, bolí mě bříško!
Proti chřipce nově: Injekce pod kůži
I měsíc kojení snižuje riziko cukrovky

Léčba této vady je pouze konzervativní, nelze ji odstranit žádnou operací a úspěšnost léčby závisí především na jejím rychlém objevení a následné léčbě - nejpozději do čtyř až šesti let věku dítěte. Po šestém roce života se šance na léčbu tupozrakosti rapidně snižují a po desátém roce je léčba takřka nereálná.

Rychlá léčba, rychlá pomoc

Tupozrakost se léčí cvičením postiženého oka tak, že se zdravé zakryje. Tím se postižené oko více namáhá a jeho postižení ustupuje.

Zdravé oko by mělo být denně zakryté na několik hodin. Používají se k tomu tzv. lepicí okluzory, gumové či plastové okluzory, či okluzní kontaktní čočka.

Cvičení spočívá především v tom, že se tupozraké oko co nejvíce zatíží prací na blízko – čtením, malováním, vykreslováním různých obrazců apod.

Chce to trpělivost

Když malému dítěti zakryjete jedno oko a na druhé pak vidí mnohem hůř, je to pro něj velmi stresující. Chce to proto velkou dávku trpělivosti a pochopení. A zejména na začátku léčby mu věnovat dostatek času a pochopení při cvičení.

Když děťátko „švidrá“

Šilhání (strabismus) je označení pro funkční oční poruchu, kdy se jedno, nebo střídavě obě oči uchylují od správného směru. Úchylky mohou být trvalé, nebo přechodné. Pro určení typu onemocnění a způsobu léčby je významný věk dítěte, ve kterém se oko nebo oči začínají uchylovat.

U vrozeného šilhání je úchylka zpozorována nejčastěji v prvním půlroce života. Šilhání způsobené nekorigovanou brýlovou vadou se projeví později, přibližně v 0,5-2 letech.

Jak se léčí

Léčba strabismu je převážně neoperační. Někdy jsou nutná ortoptická cvičení prováděná intenzívně při hospitalizaci či ambulantně.. Taková léčba je dlouhodobá, obtížná pro dítě i pro rodiče. U některých forem postižení je nutná operace.

Pozor! Prvními příznaky strabismu může být občasné, prchavé uchýlení oka. Každé dítě šilhající v šesti měsících věku, nebo déle než dva měsíce v pozdějším věku by mělo být vyšetřeno dětským oftalmologem.

Vyšetření předškoláků

Právě proto, že je odhalení některých vad očí u malých dětí rodiči dost obtížné, mělo by každé dítě mezi 3 až 5 rokem života absolvovat vyšetření u odborníka.

Ohrožení dědičností

Šilhání i tupozrakost mohou být dědičné. Pravděpodobnost, že děti rodičů, kteří tyto poruchy měli, budou také trpět jednou nebo oběma poruchami, je celkem vysoká. Proto by měli tyto děti být vyšetřeni u odborníků co nejdříve.

Lada Mašková

Přečtěte si také

 


Diskuse: Dětské oční vady se dají léčit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci