Dva tipy pro alergiky – mléko a krekry

14.9.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Rodiny s alergiky mají občas problém sehnat tu a tu potravinu, nebo naopak nějakou nahradit. Máme pro ně dva tipy – mléko a krekry.

Novinky pro alergiky

Jistě nepříjemná je alergie na kravské mléko a intolerance laktózy. To může způsobit nepříjemné zdravotní problémy. Je proto třeba dodržovat různá dietní opatření. A vyměnit nápoj od krav za mléko sójové. Například Alpro soya Natural, které je k dostání za padesátikorunu.

V nejhorší situaci jsou ti, kteří mají alergii na bílkovinu kravského mléka nebo kombinaci intolerance a alergie. „Pro ně je kravské mléko a všechny výrobky z něj zcela tabu. Intolerance laktózy je známá již řadu let a projevuje se nadýmáním a průjmy. Způsobuje ji deficit laktázy, což je enzym, který štěpí laktózu. Řešením v těchto případech může být sójový nápoj a výrobky z něj – jogurty, pudingy a sýry (tofu),“ podotýká ing. Petr Havlíček, specialista na výživu.

Tyto výrobky, používané jako chuťově přijatelná náhrada za výrobky z kravského mléka, nejenže nezpůsobují zdravotní obtíže, ale jsou i zdrojem plnohodnotné bílkoviny a obsahují významný podíl esenciálních masných kyselin ze skupiny Omega 3 a Omega 6. Jsou zároveň bez živočišného tuku a cholesterolu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Alergickou reakci může vyvolat i med
V Česku je třetina lidí alergiků
Alergie znepříjemňují sexuální život!

Špaldové krekry

Druhý tip je pro ty, kteří musejí držet belepkovou dietu. Špaldové krekry s dýňovými semínky a česnekem z portfolia Biopekárny Zemanka jsou nejen zdravé, ale i velmi chutné. Jak napovídá název, jsou vyráběny z celozrnné špaldové biomouky.

Obsah dýňových semínek v nich dosahuje až 16 %. Lidský organismus z této pochoutky čerpá vlákninu, nepostradatelné nenasycené mastné kyseliny (Omega-3) a stopové prvky jako hořčík, železo, vápník, mangan, draslík a zejména značné množství zinku. Špaldové krekry s dýňovými semínky a česnekem byly oceněny značkou kvality KLASA a vyhrály v kategorii Pečivo v soutěži Česká biopotravina roku 2007.

Víte, že…

• Špaldová mouka se vyrábí ze stejnojmenné pšenice, která je jednou z nejstarších na světě?
• Mouka ořechové chuti obsahuje větší podíl vitamínů B než ostatní druhy pšenice a vlákninu.
• Moderní medicína špaldě připisuje pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému.
• Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává.

Přestože jsou produkty Biopekárny Zemanka vyráběny ručně, tak se z provozu pekárny expeduje 40 až 50 tisíc sáčků, což odpovídá přibližně 4 až 5 tunám zboží. Trvanlivé pečivo prodávají řetězce velkoprodejen a některé drogerie.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Dva tipy pro alergiky – mléko a krekry

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci