Na hmyz dejte pozor i na podzim, varují lékaři

7.9.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Hmyzí kousnutí bylo strašákem alergiků po celé léto. Kdo se však domnívá, že první podzimní dny s sebou přinesou "alergický odpočinek", je na velkém omylu.

vosí bodnutí

Výrazné nebezpečí podzimního období je zesláblý hmyz, který je zpravidla agresivnější než obvykle.

Vosy jsou agresivnější

Na podzim, kdy bývá ještě relativně teplo, je zrající a spadané ovoce lákavou pozvánkou pro hmyz na naše zahrady. Zvýšené riziko hmyzího bodnutí ještě umocňuje fakt, že u vos stoupá agresivita z důvodů nadprodukce dělnic a snižování jejich významu.

alergieMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Solné jeskyně a alergie? Umí pomoci
Alergie znepříjemňují sexuální život
Dva tipy pro alergiky – mléko a krekry

„Alergická odpověď na hmyzí sliny nebo jed vyvolává bolest, svědění či zarudnutí. Někteří lidé mohou na hmyzí žihadlo reagovat také otokem dýchacích cest, někdy až těžkým šokem. Ten potom bezprostředně ohrožuje jejich život," upozorňuje MUDr. Ivana Šetinová ze společnosti Imumed.

Poraďte se s alergologem

Zatímco alergická reakce po hmyzím bodnutí od komárů, švábů nebo blech zůstává většinou bez podstatnějších zdravotních projevů, u blanokřídlého hmyzu je riziko markantnější.

Chlapce (na snímku vpravo) bodla vosa a během několika minut otekl v obličeji. Po zásahu lékaře se jeho stav normalizoval více než týden.

„Právě bodnutí včel či vos z rodu blanokřídlých vpravuje do našeho těla jed, který může způsobit vážnější zdravotní komplikace. Tato alergická reakce je způsobena vlivem proteinů indukujících specifické IgE protilátky," vysvětluje alergoložka.

Statistiky uvádějí, že alergie na hmyzí kousnutí či bodnutí postihuje v České republice jedno až tři procenta obyvatelstva.

„Každý pacient s alergickou reakcí by měl po bodnutí hmyzem být alergologem řádně vyšetřen. Odborný lékař určí další léčebný postup a vybaví dotyčného pohotovostním balíčkem pro případ opakovaného bodnutí," uzavírá MUDr. Ivana Šetinová.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Na hmyz dejte pozor i na podzim, varují lékaři

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci