Život ve městě ohrožuje psychické zdraví

13.9.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Lidé žijící ve městech trpí častěji schizofrenií a dalšími psychickými poruchami než ti, kteří žijí na venkově.

schiza

Podle vědců mohou být příčinou slabé sociální vazby a výrazné rozvrstvení společnosti.

Schizofrenie nápadně vyšší

Výskyt schizofrenie na celém světě se v různých oblastech značně liší. Nápadně vyšší počet případů nalézáme podle odborníků z cardiffské univerzity v britském Walesu v hustě obydlených oblastech. Vedoucí studie Stanley Zammit se svým týmem analyzoval údaje o 204 000 osobách ve Švédsku. Zjistil, že 328 z nich se léčilo se schizofrenií, 741 se neafektivními psychózami, 355 s afektivními psychózami a 953 s jiným typem psychických poruch.

Schizofrenie je duševní porucha, která způsobuje pravděpodobně největší strádání a nejvyšší míru postižení. Lidé se schizofrenií trpí problémy s myšlenkovými pochody. Ty vedou k halucinacím, bludům, chaotickému myšlení, a neobvyklému mluvení nebo chování. Příznaky ovlivňují schopnost interakce s druhými lidmi a lidé se schizofrenií se často uzavírají před okolním světem.

Experti se snažili najít souvislost mezi vznikem duševních poruch a typem vzdělání a prostředí, v němž dotyčný žije. „Ukázalo se, že lidem vyrůstajícím a žijícím v urbanizovaných oblastech hrozí zvýšené riziko vzniku neafektivních psychóz," tvrdí Zammit a dodává: „Nebezpečí se zvyšuje v první řadě v souvislosti s prostředím, dispozice jedince nemají na rozvoj onemocnění takový vliv."

Chybí pocit bezpečí a sounáležitosti

Hlavním znakem nejrizikovějších oblastí je podle něho sociální fragmentace (rozštěpení). „K tomu, aby si člověk ve městě udržel psychické zdraví, nestačí pouhá integrace do daného společenství. Je nutné, aby měl zároveň pocit bezpečí a sounáležitosti s životem v komunitě," uvádí se ve zprávě zveřejněné v odborném časopise Archives of General Psychiatry.

Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Život ve městě ohrožuje psychické zdraví

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci