Alergickou reakci může vyvolat i med

19.7.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Babičky při nachlazení okamžitě sahají po medu, ale pozor! U některých lidí může vyvolat alergickou reakci. A pro děti do 18 měsíců je zcela nevhodný.

kluk a med

Med si dodnes uchoval pověst léku na dýchací obtíže, sloužícího zvláště k odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky - již staří Řekové a Římané věřili, že med pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako dekongestivum (látka snižující překrvení) a mírné sedativum.

Botulin a oleandr

Jenomže v medu může být bakterie tvořící jedovatý botulotoxin. Nejmenší děti nemají na rozdíl od dospělého tak kyselé prostředí v žaludku, aby ji zničilo. Jiné bakterie obvykle nejsou v medu schopné žít, tudíž kvalitní med žádné bakterie neobsahuje.

Kluk s dortemMůže vás zajímat

Vitamíny z lékárny? Dětem moc ne!
Čím se mohou vaše děti otrávit?
Špeky a obezita. Jak poznat zdravý tuk?

Existuje ovšem možnost, že med bude jedovatý. To se stává, když včely sbírají med z květů jedovatých rostlin, například oleandrů. V Česku se v přírodě nevyskytují, proto ani český med jedovatý není.

Propolis a kašička

Podobně jako med mohou vyvolat u citlivých lidí alergii také další včelí produkty - propolis a mateří kašička. Propolis je látka, kterou včely čistí stěny úlů a povrch plástů. Kryjí jím medové buňky, tím zajistí, že se med ani po dlouhé době nezkazí. Lidé propolis používají pro jeho silné antibakteriální účinky, zvyšuje také obranyschopnost těla.

Mateří kašičkou včely krmí včelí larvy, je to i potrava pro včelí matku po celý její život. Používá v kosmetice, jako potravní doplněk i součást léků. Je bohatým přírodním zdrojem pantotenové kyseliny (která se nachází i v jiných potravinách) a výhradním přírodním zdrojem nezvyklé mastné kyseliny (10-hydroxy-2-decenové kyseliny), jíž se některé údajné účinky kašičky přisuzují. Mateří kašička se doporučuje jako lék na otupělost a únavu. Její vyhlášené léčivé účinky však dosud žádné vědecké důkazy nepodpořily.

Alergie 1 : 500

I když se dříve tradovalo, že med zmírňuje alergii na pyl, výzkumy potvrdily opak. Produkty včel mohou vyvolat alergii u jednoho až dvou lidí z tisíce. Alergii na med, propolis a mateří kašičku mívají lidé, kteří jsou alergičtí na včelí bodnutí.

Alergické příznaky můžou být různorodé - od nechutenství přes průjem, zvracení, afty v puse, svědění, pálení, otoky kůže až po kopřivku, ekzém, kýchání, kašel a astma.

Velmi vzácně se může objevit i život ohrožující anafylaktická reakce. Alergie na propolis se dá jednoduše zjistit - ruka se natře propolisovou tinkturou a nechá zaschnout. Když plocha do 24 hodin zarudne, svědí nebo se udělají pupínky, má člověk alergii a neměl by propolis užívat.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Alergickou reakci může vyvolat i med

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci