Mami, bolí mě bříško!

6.12.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Bolesti břicha bývají u dětí velmi časté a doprovázejí v jisté míře téměř každé onemocnění. Mohou mít však i jiný, například psychický, původ.

bolí břicho

V žádném případě je ale nelze podceňovat a vždy je třeba rychle přijít na to, o co jde. Velmi často bývají bolesti břicha projevem dětské neurózy, říká psycholožka Jana Sedláková. Kdykoliv je něco trápí, nechce se jim do školky nebo školy, jsou nuceny dělat něco co nechtějí, nebo jen potřebují více pozornosti, začnou si ztěžovat na bolesti břicha..

Zaslouží si pozornost

I když dítě není nemocné, ale bolí ho bříško, zvrací či má průjem, protože ho trápí jeho duše, není o nic méně nemocné a potřebuje rodičovskou pomoc. Velmi důležité je zjistit, co dítěti chybí, nebo čeho se bojí. Může jít také třeba o šikanu ve škole. Většinou, když se začne problém řešit, odezní i bolesti břicha.

Podle doktora Pavla Kováře mají bolesti břicha u dětí velmi často funkční charakter. A to zejména kolikovité bolesti způsobené nadměrnou plynatostí, mající svůj původ jednak ve spolykaném vzduchu, jednak kvasnými pochody ve střevech nebo díky nestrávené a nerozkousané potravy u malých dětí.

Špatné stravování

Nedostatek tekutin, potravin s vysokým obsahem vlákniny a naopak přílišné množství sladkostí a nezdravé stravy vede k úporným zácpám u dětí. I když může pomoci glycerinový čípek,definitivně zbaví dítě potíží až vyvážení zdravá strava.

Může vás zajímat

Střídavá péče se vrací do hry
Jak mám představit synovi svého přítele
Proč tatínkové při rozvodu přicházejí o děti?

Rychle určit diagnózu

Pokud je dítě malé a neumí říci, co ho bolí, zkusme mu jemně prohmatat bříško a podat fenyklový čaj. Jakmile nezabere, dítě má stále bolesti, popřípadě mu stoupla teplota, není čas váhat a raději navštivme lékaře. U staršího dítěte už můžeme snadněji zjistit, zda jde o stav způsobený stravovací chybou, nebo zda jde o bolest po nějakém pádu či úrazu, nebo o průvodní jev nějaké jiné nemoci.

Při jakékoliv nejistotě nebo když se stav dítěte nelepší či dokonce zhoršuje, je vždy lepší navštívit lékaře. Onemocnění břicha je zrádné a nemělo by se nikdy podceňovat...

Důležité rady na závěr

  • Při bolestech břicha dítěti nikdy nepodávejte léky tlumící bolest, ani léky snižující teplotu
  • Bolest břicha často provází jiné onemocnění, ale břišní komplikace se mohou s jiným onemocněním kombinovat.
  • Teplý obklad na břicho (termofor) lze použít jen tehdy, máme li jistotu, že příčinou potíží je nadměrná konzumace nějaké potraviny, dietní prohřešek, nedostatečné vyprázdnění a z toho plynoucí zvýšená plynatost střev.
  • Studený obklad lze krátce do návštěvy lékaře přiložit bez obav.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Mami, bolí mě bříško!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci