I měsíc kojení snižuje riziko cukrovky

17.9.2010 00:00   |   Zdraví a krása - KOJENÍ A VÝŽIVA DĚTÍ
Prospěšnost kojení pro zdraví novorozeného dítěte je všeobecně známá. V současné době se potvrzuje, že má blahodárný vliv i na matku, pokud kojí svého potomka alespoň jeden měsíc.

kojení

Dosavadní výzkumy se zabývaly pozitivními dopady kojení, pokud trvalo půl roku nebo rok.

Čísla přesvědčují

Podle amerických vědců z univerzity v Pittsburghu ale stačí měsíc, aby se dlouhodobě odrazil na zlepšení zdravotního stavu žen. „Ke svému překvapení jsme zjistili, že i tak krátká doba má docela dramatický účinek," tvrdí vedoucí studie, doktorka Eleonor Schwarz.

Její tým porovnával výskyt cukrovky 2. typu u 2 233 žen ve věku mezi 40 a 78 lety, rozdělených do tří skupin: ty, které nikdy neměly děti (405 žen), matky, které nikdy nekojily (703 žen), a matky, které kojily (1 125 žen).

Na téma KOJENÍ – Přečtěte si:

Mateřské mléko proti astmatu
Kojení je pro miminko to nejlepší!
Je možné kojit v těhotenství?
Jak kojení vhodně ukončit?
Před rakovinou může ochránit kojení
Co nejdéle kojit znamená předcházet obezitě

Ukázalo se, že cukrovkou onemocnělo 17,5 procenta žen z první skupiny, 26,7 procenta respondentek z druhé a 18 procent těch, které své děti kojily. Nové zjištění opět potvrdilo význam laktace po porodu a je dalším důkazem toho, že odmítnout kojit znamená zvyšovat riziko zdravotních problémů v budoucnosti.

Kojení jako léčba

„Maminky, které porodí, ale nekojí, se vystavují většímu nebezpečí, že onemocní cukrovkou," uvádí se ve stanovisku zveřejněném v časopise American Journal of Medicine. Příčiny zatím nejsou známy. Studie na zvířatech ukázaly, že samotná tvorba mléka ve žlázách může nastartovat v organismu procesy, které zesilují citlivost na inzulín a redukují tvorbu břišního tuku.

„Kojení je součástí léčebného procesu po porodu," vysvětluje doktorka Eleonor Schwarz. Podle ní by se mu ženy neměly vyhýbat nejen kvůli svému miminku, ale i pro své vlastní zdraví.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: I měsíc kojení snižuje riziko cukrovky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci