Proti chřipce nově: Injekce pod kůži

22.9.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Léto uteklo jako voda a začíná podzim – a s ním ruku v ruce přichází nachlazení, virózy a taky chřipka.

chřipka

Zatímco s nachlazením se zdravý člověk popere bez problémů. Stačí mu k tomu se pořádně vypotit po několika hrncích horkého čaje s medem a citronem, popřípadě štamprličce něčeho ostřejšího. Tady pozor, nikdy nekombinovat s léky a zejména těmi s obsahem paracetamolu (Paralen, Coldrex), hrozí akutní selhání jater. S virózou a zejména s chřipkou je potíž.

Virózu vyležte

Virózu a chřipku se naučte vždy vyležet! Jasně, kdo si může dovolit v současné době marodit… Měli byste si však pro všechny případy nechat alespoň dva dny dovolené, když nechcete chodit k lékaři. I obyčejná přechozená viróza se totiž může pěkně vymstít a způsobit i celoživotní následky, např. onemocnění srdce, problémy s ledvinami, astma.

Chránit se proti řadě virů, které bolesti v krku, rýmu a kašel způsobují, můžeme jen posilováním odolnosti našeho těla – otužováním, cvičením, dlouhými procházkami a stravou s dostatkem zeleniny a ovoce (dospělý by měl denně sníst 500 až 600 gramů ovoce a zeleniny). A ve chvíli, kdy sezona viróz vypukne naplno, dodržovat hygienu, mýt si pravidelně ruce.

Chřipka zabíjí

Přestože chřipku způsobují stejně jako virózu viry, je mnohem nebezpečnější. Podle lékařů každoročně v České republice vede k úmrtí až 2500 lidí!

„Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění,“ upozorňuje prof. MUDr. Roman Prymula (na snímku vpravo), předseda České vakcinologické společnosti.

Oproti viróze, která se nejprve ohlásí škrábáním v krku a rýmou, je nástup chřipky velmi prudký.

„Ráno odejdete do práce, dopoledne začnete být unavení, pociťujete bolesti svalů a po obědě máte horečku 40 °C,“ popisuje rychlý nástup onemocnění prof. Roman Prymula.

K bolesti svalů, kloubů a vysoké horečce se přidá suchý kašel. „Rýmu pacient s chřipkou dostane obvykle až třetí, čtvrtý den,“ ukazuje na další odlišnost oproti viróze.

Pokud onemocníte chřipkou, jiná možnost, než zůstat v posteli, obvykle není. Navíc správně nedoléčená chřipka stojí za celou řadou komplikací – zápaly plic, onemocněním srdce, ledvin, propuknutí autoimunitního onemocnění, zhořšení chronických potíží (nemocí srdce a cév, bolestí kloubů, cukrovky a dalších).

Obrana existuje, Češi ji nechtějí

Přestože každoročně lékaři upozorňují na důležitost vakcinace proti sezónní chřipce, nechává se v Česku očkovat pouze 8 až 10 % lidí. Většinou argumentujeme: nechal/a jsem se očkovat jednou a pak jsem chřipku stejně dostal/a. Případně: dostal/a jsem chřipku hned po očkování.

Jak je to tedy s očkováním? „U zdravých dospělých očkování v 70 až 90 % zabrání onemocnění,“ uvádí Prymula. Každé lidské tělo je ale jiné, a tak ani očkování nezabere u každého stejně. Přesto i průměrná 80% ochrana je velmi vysoká. I očkovaný člověk však může dostat virózu, od té nás, jak jsme si již řekli, nic neochrání.

Velmi důležité je očkování u lidí starších 65 let a chronicky nemocných (s onemocněním srdce, plic, průdušek). „U starších osob snižuje potřebu hospitalizace pro zápal plic a chřipku o 30 až 70 % a riziko úmrtí až o 80 %,“ dodává epidemiolog. Očkování by neměly podcenit těhotné ženy! Pro tyto skupiny je navíc očkování úplně zadarmo.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

S očkováním proti chřipce neváhejte!
Kojení chrání dítě i před chřipkou
Chřipku může mít také váš mazlíček

Strach je zbytečný

Strach z bolesti při očkování je zcela zbytečný. Dosud se v Česku používala jen vakcína určená pro aplikaci do svalu, používá se jehla dlouhá 4 až 5 cm. Od letošní sezony se očkuje i novinkou, intradermální vakcínou. Ta se aplikuje jehličkou o délce 1,5 mm pod kůži.

Proč zrovna pod kůži? „Kůže je jedním z hlavních tzv. imunokompetentních orgánů se snadnou přístupností. Imunitní reakce po intradermální aplikaci bývá silnější a k vytvoření dostatečné ochrany stačí obvykle menší množství antigenu a objemu vakcíny,“ vysvětluje prof. MUDr. Roman Prymula.

Používat se může pro osoby starší 18 let. A cena? Jako u každé novinky vyšší, ale jen o stovku. Cena běžné vakcíny se pohybuje kolem 150 Kč plus poplatek lékaři za aplikaci (od 10 do 100 Kč), intradermální vakcína vyjde na 250 Kč plus cena aplikace. Stovku si musí připlatit i ti, kteří mají očkování jinak zdarma.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Proti chřipce nově: Injekce pod kůži

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci