Chřipku může dostat i váš pes či kočka

20.12.2012 00:00   |   Zvířata
Chřipku mívá při střídání ročních období, respektive tepla a zimy, kde kdo. A to nemluvíme jen o lidech. I váš mazlíček může onemocnět a někdy je to pro něj velmi nebezpečné. Pamatujte na to, že vy ho chřipkou můžete nakazit, ale on vás nikoliv.

psi kočky chřipka

Období chřipek je nebezpečné pro lidi i zvířata. Zatímco u lidí se přesně ví, jaký vir nemoc způsobuje a co je potřeba dělat, abychom byli brzy fit, zvířata vám své potíže nesvěří. A tak ani netušíte, že váš domácí mazlíček trpí. A je jedno, jestli je to obyčejná nebo prasečí chřipka.

Únava, rýma i kašel

„Kočky mívají chřipku a její průběh vypadá stejně jako u lidí,“ tvrdí specialistka na kočky MVDr. Gabriela Vidimová. „Na rozdíl od člověka, který může domácí zvíře chřipkou nakazit, kočičí chřipka není přenosná na člověka. Alespoň to dosud nebylo zaznamenáno.“

Chováme kočku – seriál

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova

Podle MVDr. Vidimové má kočičí chřipka stejný průběh jako u člověka. Zvíře je unavené, má rýmu a kašel. Někdy i zvýšenou teplotu. „V případě, že se vám kočička nezdá a připadá vám, že není ve své kůži, doporučuji okamžitě navštívit veterinárního lékaře. Ten podle stavu nasadí léčbu a domácí mazlíček bude za několik dnů fit.“

Aspirin jim nedávejte!

MVDr. Vidimová důrazně upozorňuje chovatele, aby se nesnažili léčit zvíře sami. „Prášek Ibalginu nebo aspirinu může zvíře i zabít,“ dodává veterinářka. „Léky, které uleví od bolesti člověku, nejsou vždy vhodné pro zvíře.“

Také pejsci trpí chřipkou stejně jako jejich páníčci. Kašel a chrapot spojený se zvýšenou únavou by měl majitele upozornit, že se něco děje a přinutit ho okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Nebezpečí tady hrozí především u starých psů a u štěňat, které chřipkové stavy velice těžce snášejí. Štěňata ještě nemusejí mít dostatek obranných látek. Starým psům hrozí riziko srdečních kolapsů nebo plicních onemocnění.

Nakazí se od nás, my od nich ne

I u psů platí, že se mohou nakazit od lidí, nikoliv naopak. Psi sami chřipku šíří pouze ve zvířecí říši. Znamená to, že máte-li doma dva a více pejsků a jeden z nich onemocní, je dobré preventivně zaléčit všechny.

PEJSKŮV BLOG

Trápí mě mršky svilušky

Jednotný recept na léčbu sice neexistuje, ale obvykle se předepisují léky proti zánětu, sirup nebo prášky na uvolnění dýchacích cest. A má-li domácí mazlíček výraznější problémy, pak dostane antibiotika. Podobně jako člověku je i pejskovi doporučen klid, tedy žádné dlouhé procházky – jen na nejnutnější toaletu a hned do pelíšku.

mw

Přečtěte si také


Diskuse: Chřipku může dostat i váš pes či kočka

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci