Inteligentní krasavec pro život v rodině

9.8.2010 01:30   |   Zvířata
Inteligentní, silný, vytrvalý, pohyblivý a odolný, vyrovnaný, pracovitý, ohleduplný, a přesto velmi spolehlivý, nekompromisní hlídač. Takový je velký švýcarský salašnický pes.

salašnický pes

Dostat se k takovému psovi můžete jako náš hostitel, za nímž jsme přijeli na návštěvu. „Když jsem chodil do páté třídy, velice jsem si přál pejska,” svěřil se chovatel dvou velkých plemen – rhodeského ridgebacka a velkého švýcarského salašnického psa Pavel Kukleta z Posázaví.

Začalo to Ritou

Tehdy mu jeho sen splnil táta - koupil mu křížence pudla a knírače. „Byla to fenka a dal jsem jí jméno Rita. Nikdy nezapomenu, jak ji přivezl domů v aktovce. Trávili jsme spolu hodně času i celé prázdniny u mého dědečka v Kardašově Řečici na jihu Čech,” vzpomíná na fenku chovatel.

Rita s Pavlem jezdila na kole v košíku. Dvakrát si obstarala potomky, a tak musel štěňátka rozdat dobrým lidem. “Zemřela ve třinácti letech a je pohřbená na břehu řeky Nežárky. Alespoň jednou ročně se tam zastavím,” říká Pavel Kukleta.

Chtěl jednoho, nakonec měl dva

Dobrá kamarádka Pavla Kuklety si pořídila štěňátko rhodeského ridgebacka. Jakmile toto plemeno uviděl, zalíbilo se mu. Dal se do hledání, a i když to bylo v té době složité, byl úspěšný – jeho novým společníkem se stala fenka Dendela, což v Africe znamená srnka.

Při hledání ale také objevil další krásné plemeno – velkého švýcarského salašnickéhp psa. V té době, v roce 1996 jich bylo u nás sotva čtyřicet. Fenka chovatelky, od níž měl už Dendelu, byla březí, a tak si zamluvil další štěně.

Chováme kočku – seriál

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova


Nakonec si tedy Pavel Kukleta místo jednoho štěněte kupoval dvě – a měsíc po sobě. Začala se tak psát historie chovatelské stanice Pali Lookout

Nezapomenutelná Andy

První fenka velkého švýcarského salašnického psa se jmenovala Andy a podle chovatele to byla výjimečná krasavice. Snad je to tak vždycky, že právě ten první je nenapodobitelný a ani jeho potomci ho již nikdy nemohou nahradit.


Výjimečná a nezapomenutelná Andy († 2009) – zakladatelka chovu.

„Během chovu velkého švýcarského salašnického psa jsem si sedmkrát nechával potomka pro další chov. Za tu dobu se objevila jedna fenka, která povahou nejvíce připomíná zakladatelku chovu Andy. Zajímavé je, že se narodila její vnučce po její smrti – jmenuje se Dorothy,” dodává s dojetím chovatel.

Hlavou rodiny je papoušek Žako

Kromě psů chová Pavel Kukleta i mnoho dalších zvířat. Avšak miláčkem a hlavou rodiny je papoušek Žako, kterého "bez odmlouvání" poslouchají i psi.

„Našemu papouškovi už je dneska skoro dvacet let. Ráno nás vítá ´Dobré ráno!´a večer se s námi zase loučí přáním na dobrou noc. Přes den zvládne okřikovat psy, aby šli do pelíšku a nezlobili, pak si řekne o nějakou laskominu, a když uslyší telefon, tak se dá do telefonování. Někdy je nazlobený, jindy si píská melodie a má dobrou náladu. Nikdy jsem nevěřil, co všechno takový papoušek dovede. Miluje ho nejen celá naše rodina, ale i pejsci ho považují za vůdčí osobnost a bez odporu se podvolují jeho příkazům. Je s ním skutečně velká legrace,” usmívá se Pavel Kukleta.


Štěňátka velkého švýcarského salašnického psa se jako všechny hvězdy
z Pali Lookout fotografují na této lavičce (pro zvětšení klikněte na snímek).

Kdyby tak pes žil stejně dlouho jako my

Velké švýcarské salašnické psy i rhodeského ridgebacka chová Pavel Kukleta již deset let. Za tu dobu měl již dvacet vrhů štěňátek. Ta se rozeběhla nejen po celé republice, ale řada jich žije v Rakousku, Švýcarsku a v Německu.

„Jsem spokojený, když vidím, že jsou štěňátka dobře umístěná a skvěle se jim daří. Snažím se to také čas od času kontrolovat. Dá se říci, že jsme s novými majiteli taková jedna velká rodina,” přiznává chovatel.

Moc velkou radost mu dělá, když dostane fotografie nebo zprávu o tom, jak se štěňátkům žije, co dělají, kam vyráží a která činnost je nejvíce těší. Takové zprávy si Pavel pečlivě zaznamenává a pak říká: “Vidíš, vidíš, ty jsi jako tvoje babička. Ta také jako štěně rozkousala, na co přišla a podívej, co z ní vyrostlo. Ty budeš stejně takový šampion!”

Na zahradě rodinného domu dnes žije čtrnáct psů. Od každého plemene přesně polovina. Když celá smečka vyběhne ven, zdálky vypadá jako stádo mustangů. Naštěstí ani jedno plemeno není uštěkané, a tak Pavel nemá žádné stížnosti od sousedů.

A jaké je tajné přání chovatele Pavla Kuklety? „Kdyby to šlo, aby pejskové žili alespoň tak dlouho jako lidé. Je smutné, když si člověk představí, kolik svych čtyřnohých přátel za život přežije.”


Chcete si pořídit Švýcara?

Kdybyste si chtěli pořídit velkého švýcarského salašnického psa, tady přinášíme jeho charakteristika:

  • Je považovaný za nejstarší z existujících 13 švýcarských plemen.
  • O jeho původu existuje několik teorií. Podle jedné jsou tito psi nástupci molosských psů, obrovských mastifů, kteří doprovázeli římské legie na cestách při dobývání střední Evropy v 1.století před naším letopočtem.
  • Původ velkého švýcarského salašnického psa lze hledat i mezi selskými a řeznickými psy, kteří se v 18. a 19.století chovali po celé Evropě.
  • Měli vždy krátkou tvrdou srst, ale i jiná zbarvení než trikolorní, převládalo hnědé, žluté, nebo červené s bílými či hnědými odznaky.
  • Cíleným křížením trikolorních jedinců získával velký švýcarský salašnický pes postupně dnešní barevnou podobu.
  • Původně byl používán jako tažný pes, zejména obchodníky a trhovci; jeho pomoc využívali i sedláci a pastevci k hlídání domů, dvorů, rodiny, střežení dobytka…
  • Čistokrevný chov byl zahájen až ve 20.století.
  • Povahu těchto psů pomáhalo vytvářet jejich využítí. Jsou velmi inteligentní, silní, vytrvalí, pohybliví a odolní, vyrovnaní, pracovití, ohleduplní, a přesto velmi spolehliví, nekompromisní hlídači.
  • Snáší se dobře s ostatními zvířaty, jsou citliví, oddaní, rádi se podílejí na životě rodiny, jsou přítulní a velmi tolerantní k dětem (o tom se můžete rovněž sami přesvědčit na dolním videu s Biancou).
  • Vyžadují kontakt s člověkem a jakékoliv zaměstnání i izolovaný pobyt jsou pro ně nevhodné a snáší je špatně.
  • Veselou a přátelskou povahou si snadno získají přízeň a srdce člověka.
  • Standardní „výstavní“ štěňátko z kvalitního chovu po výborných rodičích s výstavními úspěchy stojí 25 000 až 38 000 korun, nestandardní pak vyjde kolem 20 000 korun.
  • Měsíční náklady na jednoho psa se pohybují kolem 1500 až 2000 korun.

mw

Video
Nesmírně trpělivá, přátelská a velmi tolerantní Bianca s dětmi na zahradě.

Přečtěte si také


Diskuse: Inteligentní krasavec pro život v rodině

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci