Mňoukající plyšový medvídek

6.11.2009 00:00   |   Zvířata - KOČIČÍ SERIÁL
Jestliže jste se v chovu čistokrevných koček rozhodli dát na prověřenou klasiku, pak takovou jistotou je volba britské krátkosrsté kočky. A můžete si dokonce vybrat tu, která vám bude doma ladit.

Mňoukající plyšový medvídek

Variací u britské krátkosrsté kočky, která svým vzhledem připomíná plyšového medvídka, je opravdu značné množství.

Je možné volit ze širokého barevného spektra, ať už jde o klasickou modrou, černou, bílou nebo o krémovou, modrokrémovou, lila a lilakrém, či mramorovanou a želvovinovou.

Jednou z chovatelek populárních britek je Štěpánka Rohanová z Prahy. Její první kočkou byla Betty Jo-Po, avšak v současné době má již chovatelskou stanici RO-ŠE.

Jak jsme se dozvěděli, plemeno britských krátkosrstých koček bylo vyšlechtěno na konci devatenáctého století z nejvhodnějších pouličních koček.

Dnes toto plemeno vyniká kulatou hlavou, pevnou postavou a svalnatým čtvercovým tělem na kratšíh končetinách, malými zakulacenými oušky a krátkým ocáskem. Hustá srst připomíná plyš.

Jedná se o velice milé, klidné a zvídavé zvíře s bystrými smysly. Britku lze považovat za vynikající společnici a důvěrnou přítelkyni. Přímo touží po klidném životě.

Pozor však – nerada se chová v náručí. A i když je to důstojná a hrdá kočka, miluje pohlazení. Také pro britku platí, že ji nelze jen tak odbýt. Potřebuje dost času trávit se svým páníčkem.

„Když chcete kočku na mazlení, nechte ji raději vykastrovat, ať netrpí kočka ani vy,“ radí chovatelka. „Na rozdíl od pejsků se i vykastrované zvíře může zúčastnit výstavy ve třídě kastrátů.“

Štěpánka Rohanová rovněž upozorňuje na správný výběr koťátka. Je dobré, poznáte-li oba rodiče a případně i další příbuzné. Získáte tím představu, jak bude váš chlupatý mazlíček vypadat v dospělosti.

DALŠÍ DÍLY SERIÁLU O KOČKÁCH

Mývalí kočkopes, který umí i aportovat Pes u veterináře
Norka, šelmička ze skandinávských lesů
Pořídit si Mícu, anebo šlechtičnu?
Burmila – kráska se smaragdovýma očima
Chcete britku nebo siamku
Malý levhart ve vašem pokoji
Mrštní, přítulní a upovídaní Marťánci
Chováme kočku: Doma, či venku?
Skotka, milá číča nápadně připomíná sovu

„Při pořizování koťátka buďte pozorní zejména po zdravotní stránce. Například slzící koťátko nemusí být v pořádku, může trpět rýmou, průjmy nebo také oční chorobou,“ vysvětluje chovatelka a zdůrazňuje, že pokud se rozhodnete pro bílou britskou kočku – měl by jí být co nejdříve odborně vyšetřen sluch kvůli vyloučení možnosti, že by se na budoucí potomstvo mohl přenést gen hluchoty, který je vázán na bílou barvu a na modré oko.

Koťátko britské krátkosrsté kočky s rodokmenem lze pořídit od dvou a půl tisíce korun, ale v případě špičkových rodičů si musíte připravit až dvojnásobek.

mw

Přečtěte si také

Diskuse: Mňoukající plyšový medvídek

Kočičí srst

6.1.2021   |   23:04   |   od: Martina
Můžete to vyzkoušet, kupuji ji na lepší srst funkční pastu Brit Care Cat Paste Salmon, která je hodně voňavá a naše kočka ji má spíše jako pamlsek. Je vždy strašně spokojená a normálně mi to žere z prstu

Kočičí srst

5.1.2021   |   22:03   |   od: Dana
Nejsem si jistá, zda by mi to kočka sežrala, protože je hrozně v jídle vybíravá. Opravdu mi trvalo vůbec najít granule, které chce žrát....

Kočičí srst

4.1.2021   |   22:42   |   od: Martina
Určitě to spolu souvisí, protože moje kočka měla horší srst a veterinářka mi doporučila doplněk stravy, takovou funkční pastu pro kočky, která je přímo prodávána na lepší srst

Kočičí srst

2.1.2021   |   19:17   |   od: Dana
Myslíte si, že může strava nějak souviset se srstí u kočky? je třeba nějaký vitamín, který by u koček pomohl k lepší srsti?
Zobrazeny poslední 4 příspěvky, celkový počet 4 příspěvky.
poslední příspěvek: 6. 1. 2021 23:04
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci