A co naši mazlíčci, mají si s čím hrát?

15.11.2012 00:00   |   Zvířata
Kolikrát už jste z nákupu přišli s hračkou pro mazlíčka? Kdo by odolal rozvernému psímu vrčení při přetahované nebo nenechavým kočičím tlapičkám prohánějícím umělou myšičku, že? Přemýšleli jste ale o tom, že hračka může vašemu miláčkovi i ublížit?

zvířata

Veterináři se setkávají poměrně často s případy, kdy zdánlivě nevinná hračka způsobila domácím zvířátkům problémy. A někdy to dokonce končí i smrtí.

Přemýšlejte, co je vhodné

Už při nákupu hračky se ve specializovaných obchodech informujte, pro jaký druh zvířat jsou nabízené hračky určeny. Platí to třeba u „kousacích“ hraček pro psy.

Je důležité si uvědomit, že malá deseticentimetrová hračička pekinézovi nebo jorkšírovi neuškodí, ale pes velikosti dogy nebo německého ovčáka ji hravě rozkouše a pozře. A na zdravotní potíže je zaděláno.

Děti a zvířata

Děti chtějí pejska. A co vy? Zvládnete to
Želva – ani nehlesne a přece mluví
Exotická zvířata a děti? Riskantní!

Raději vynechte i různé figurky z měkkých plastů. Půjdou jistě dobře ukousnout, ale jsou stravitelné? Nepatří do skupiny plastů, které mají v sobě takové množství nebezpečných ftalátů, že to může čtyřnohého člena rodiny ohrozit?

Pozor na velké papoušky

„S hračkami pro papoušky je to podobné,“ říká Josef Duben ze Státní veterinární správy. „Je třeba pomyslet na to, že velké druhy se silným zobákem dovedou „zpracovat“ prakticky cokoli. Okousat povlak houpacích kruhů a poranit se o nesletované konce drátů, popřípadě si je navléci pod kroužek, podlehnout panice a zranit se.“

A to ani nehovoříme o hračkách „příležitostných“, tedy v dobré víře podomácku vyrobených. Určitě není vhodné nechávat zvířatům napospas různé gumičky. Jsou pružné a tím lákají jak kočky, tak ptáky. Zpravidla je rozkoušou a opět to může znamenat zažívací problémy.

Rozhodně nic nezkazíte přírodními materiály. Stačí větev, pár šišek, nebo dřevěných špulek od nití - hned bude o zábavu postaráno jak opeřencům, tak vám.

Smrtící provázek i plastové láhve

Pozře-li papoušek rozcupovaný bavlněný provázek, může mu to dokonce ucpat střeva a může i uhynout. Stejné nebezpečí hrozí i psům, kteří si dost často lákají ke hře pet lahve. Jenomže rozkousané plastové láhve mohou způsobit život ohrožující poranění. Ani ne tak ústní dutiny, jako zažívacího ústrojí.

„Doporučil bych všem chovatelům, aby byli ve výběru hraček pro své miláčky velmi pozorní. Pokud zjistí, že v prodeji jsou nebezpečné hračky, je vhodné na takovéto případy upozornit buď Českou obchodní inspekci, popřípadě Ústřední komisi pro ochranu zvířat,“ dodává Josef Duben.

mw

Přečtěte si také

Diskuse: A co naši mazlíčci, mají si s čím hrát?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci