Děti chtějí pejska. A co vy? Zvládnete to?

3.12.2013 00:00   |   Děti
Většina dětí touží po nějakém domácím mazlíčkovi. Než podlehneme přemlouvání od potomků, je dobré se ujistit, zda je na takový přírůstek rodina připravena. Tedy nejen děti samotné, ale především jejich rodiče.

děti, zvíře, psi

Malé děti totiž psy i jiné domácí mazlíčky vnímají jako živé hračky a nijak zvlášť se již nezabývají tím, že zvířátka potřebují trvalou péči. Zodpovědný vztah ke zvířeti jsou si schopny vypěstovat až přibližně ve svých deseti letech, kdy se u nich plně rozvíjí právě pocit odpovědnosti.

Máme-li doma menší děti, budeme jim muset se zvířátkem ještě hodně pomáhat. A v péči o ně bychom měli být dobrým a zejména názorným příkladem.

Správní kamarádi

Dítě nás začne napodobovat a s domácím mazlíčkem se stanou těmi správnými kamarády. Péči o něj postupně začne zvládat samo.

Přesto bychom měli nejen malé děti, ale i ty starší neustále kontrolovat, jak se zvířetem zacházejí. Pokud mu vědomě či nevědomě ublíží, mohl by mu to domácí mazlíček nehezky oplatit.

Od prvního dne, kdy si pejska přineseme domů, by náš potomek měl vědět, že nejde o hračku, kterou lze jen tak opustit, když ho už omrzí.

  Otázky předtím, než se rozhodnete

Než se rozhodnete pořídit dítěti domácího mazlíčka, je dobté si odpovědět na několik otázek. Především, zda máme ke zvířeti vztah a jsme schopni ho bez obtíží přijmout do rodinné "smečky"? A také, jestli budeme mít dost času a rovněž trpělivosti správně se o zvířátko společně s dítětem starat?

Počítáme i s jistou finanční zátěží při nákupu krmiva, s výdaji za veterinární ošetření a za povinné očkování? Máme jasno v tom, kdo se našeho mazlíčka ujme, pojedeme-li na dovolenou, na kterou jej zrovna nebude možné vzít s sebou? Dokážeme nést zodpovědnost – včetně té právní – za případné "prohřešky chování" čtyřnohého miláčka?

Může vás zajímat

Inteligentní krasavec pro život v rodině
Pejskův blog: Ze života štěněte
Škola zvířátek pro děti i rodiče

Když už jsme si všechny otázky zodpověděli a stále ještě váháme, měli bychom si uvědomit, že soužití dítěte s živým tvorem má i svá nesporná pozitiva. Dítě se postupně stává vychovatelem zvířete, neprosedí tolik času u televize a počítače, více se hýbe.

Díky výchově pejska se náš potomek učí toleranci, trpělivosti, zodpovědnosti. Zvířátko je pro něho důvěrníkem i dobrým kamarádem, se kterým se může kdykoliv pomazlit. Mnozí jedináčci dokonce vnímají domácího mazlíčka jako svého sourozence.

Než pro mazlíčka vyrazíme

Ještě před tím, než si nějakého chlupáče vybereme, měli bychom se dobře informovat o vlastnostech rasy psa, kterou jsme zvolili. Především z hlediska jeho vhodné ovladatelnosti i snášenlivosti a toleranci k dětem.

Pořizujeme-li si do rodiny zvířecího mazlíčka úplně poprvé, pak potřebujeme rovněž všechny důležité informace o jeho výchově, krmení, péči o zdraví. Znát bychom měli i práva a povinnosti majitele psa.

Několik rad od zkušených

  • Dítě by do svých deseti let nemělo dávat psovi povely.
  • Hrát si se psem by dítě mělo pouze za dozoru dospělého.
  • Dítě nesmí rušit psa, když žere nebo kouše nějakou svou hračku.
  • Nikdy nekrmíme psa u stolu.
  • Dítě by mělo začít dávat psovi žrádlo až kolem svých 10 let. Posílí se tak dominance dítěte nad psem.
  • Dítě by nemělo zvedat svého psa, když se blíží větší pes.
  • Pes miluje společnost a neměl by být celý den sám.
  • Pes potřebuje také svůj klidný koutek, kam se může v případě potřeby uvelebit.
  • Cvičit psa poslušnosti začneme co nejdříve. Řádný výcvik je rovněž důležitý i pro jeho bezpečí.

Chováme kočku

Náš seriál o méně známých kočičích plemenech. Seznámíte se s kočkopsem, který aportuje, ale také
s mňoukajícím medvídkem a upovídanými Marťánky.

Zábava pro celou rodinu

S pejskem je možné cvičit také mnoho jiných dovedností, než jen poslušnost. Například běhat "psí parkur" – agility, házet mazlíčkovi "létající talíř" – dog frisbee, nebo si s ním zatančit při dog dance (o agility i o tom, co se pejsek naučí ve štěněčí školce, si můžete podrobně přečíst zde).

Bavit se bude pejsek i celá rodina.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Děti chtějí pejska. A co vy? Zvládnete to?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci