Zkuste dělat svačiny s trochou fantazie
2.10.2013 00:00 | DětiV nedávném průzkumu se dokonce ukázalo, že skoro čtvrtina žáků šesté třídy nesvačí vůbec. A jen pětina dětí si pak s sebou do školních lavic pravidelně přináší ovoce a zeleninu. Právě to je největší problém u českých dětí, protože nedostatek ovoce a zeleniny způsobuje dále celkově nízký příjem vitaminů, minerálních látek a vlákniny.
Domácí je jednodušší
Tradiční druhy, jako jsou jablka, hrušky, švestky, papriky, okurky nebo rajčata však nejsou příliš v kurzu. Tady se však otevírá pro starostlivé rodiče cesta formou rozvíjejících se farmářských trhů či dalších míst, kde najdou tuzemskou produkci s chutí nesrovnatelně lepší než u tisíce kilometrů dovážených produktů ze všech koutů Evropy.
„Adaptace, tedy přizpůsobování se vnějším vlivům probíhá celý život, i pokud jde o potraviny. Nezřídka vznikají negativní reakce na některé potraviny nebo na látky, jimiž jsou ošetřeny při pěstování, skladování i technologickém zpracování, protože tělo se s nimi setkalo poprvé. U zahraničních potravin se s těmito jevy můžeme potkat mnohem častěji, než u potravin produkovaných v tuzemských podmínkách,“ potvrzuje informaci prezident Aliance výživových poradců ČR, Ing. Ivan Mach, CSc.
Tatranka a hamburger
Je samozřejmě marné bojovat s touhou dětí po sladkostech, vzpomeňme si na vlastní školní docházku. Přemíra sladkých jídel a nápojů však útočí nejen na postavu dětí, ale také na zubní sklovinu, která se v tomto věku stále teprve rozvíjí. Namísto klasických cukrovinek je ideální sáhnout čas od času po domácích koláčích, případně po hořké čokoládě či sušeném ovoci.
Návodů na zdravou stravu našich ratolestí najdeme bezpočet. Základem je však zdravý rozum nás rodičů. V přehršli nabídek všeho druhu je vždy rozumné sáhnout po generacemi ověřené české klasice a především pak dětem nenutit striktně zdravou výživu podle módních časopisů. Pokud má naše dítě rádo ovoce, zeleninu a každý den nezačíná cheeseburgrem, nemusíme se bát odměnit ho poctivým dortem nebo balením lentilek.
Ať si ji udělá samo
Nabízíme několik tipů na zajímavou svačinku, s níž byste mohli uspět. A zkuste nechat dítě, aby svačinu den předem připravilo s vámi. Dítě k vlastnoručně připravené svačině přistupuje s daleko větším nadšením, pocitem hrdosti a především radostí z vlastního podílu na „dospělácké“ práci. Taková svačina jen zřídkakdy skončí na dně batohu.
Pomazánkové variace
Vezmeme kvalitní chléb nebo celozrnné pečivo, které doplníme pomazánkou. Jejím základem je tvaroh a kousek másla nebo bílého jogurtu (pro dobrou roztíratelnost). Vzniklou směs osolíme a podle chuti přidáme libovolnou chuť. Nabídka na příchutě pomazánek je široká a mnohdy si můžeme pomoct z vlastních zdrojů. Přísadami, které směs učiní jedinečnou, mohou být zelené bylinky, (pažitkou…), křen, paprika, ořechy s medem, nadrobno nasekaná šunka, strouhaná mrkev, slazené ovoce (strouhané jablko,hrušky), strouhaný tvrdý sýr apod.
Klasická Budapešť
Vedle výše zmíněných můžeme zvolit také jednu z dlouhodobě nejoblíbenějších pomazánek českých dětí. Tvaroh naředíme jogurtem, přidáme drobně nasekanou cibuli a mletou sladkou papriku s kousky posekané zeleninové papriky. Opět podáváme s kvalitním pečivem.
Mléčné produkty podporují naši imunitu
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Rakytník? Prospěje nám víc, než citrón!
Vitamíny z lékárny? Dětem moc ne
Falešný humr
Pokud má naše dítě v lásce ryby, v realitě všudypřítomných žvýkaček se nemusíme bát použít tuto variantu také pro školní svačinu. Využít můžeme navíc zdravou večeři z předchozího večera. Zbytek pečeného rybího filé vmícháme do nastrouhaného celeru a mrkve, přidáme strouhaná jablka, osolíme a dochutíme citronovou šťávou či špetkou jogurtu.
Sendviče se šunkou a rukolou
Pokud vaše dítko holduje masu, není důvod mu jej odmítat. Vezmeme tmavý chléb, pro větší atraktivitu a skladnost jej můžeme seříznout do čtvercového tvaru. Čerstvý sýr smícháme s pažitkou a ochutíme solí. Na tenké plátky nakrájíme či nastrouháme mrkev a připravíme šunku a lístky rukoly. Tradičním způsobem následně připravíme sendviče.
Knäckebrot s ovocem
Pokud nemáme příliš času a chceme dopřát dětem něco nevšedního, nabízí se následující varianta. Oloupeme měkčí hrušku a nakrájíme ji na plátky. Stejně tak postupujeme u švestky, případně půlíme kuličky vinné révy. Následně naskládáme na knäckebrot, posypeme čokoládovým zdobením a sendvič přikryjeme druhým plátkem knäckebrotu.
Nenechávejte dítě samo doma
MŮŽE VÁS ZAJÍMAT
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit
Sendviče s tuňákem a okurkou
Další varianta pro rodiče, které nemají příliš času a jejíž děti milují ryby. Vezmeme plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, necháme rybu okapat. Mezitím plátky chleba namažeme máslem nebo margarínem, poklademe omytou nakrájenou okurkou, zakryjeme vrstvou tuňáka a přidáme rozmáčknutá cherry rajčátka. Opatrně přiložíme na obloženou stranu druhý plátek toastového chleba a překrojíme sendvič ostrým nožem na dva trojúhelníky.
Falešné hranolky
Zatímco školní svačiny obecně moc „cool“ nebývají, jistá jídla se těší přízni děti bez rozdílu věku. Proč toho nevyužít? Dítěti tak dáme do školy pečené preclíky a tyčinky tvrdého nízkotučného sýra – sýrové hranolky připomínají ty bramborové a hned lépe chutnají.
Rýžová kaše s rozinkami
Časově náročnější svačina umožní dětem poskytnout sladkou variantu při rozumné míře cukru i související energie. Na másle osmahneme kulatozrnnou rýži a zalijeme ji vodou tak, aby rýži přesahovala zhruba o jeden centimetr. Zmírníme plamen na minimum a přikryjeme pokličkou. Občas promícháme. Po zhruba patnácti minutách přidáme do rýže rozinky, nakrájené vlašské ořechy, vanilkový cukr a podle chutě skořici. Za dalších pět minut již bude rýže měkká a my po vychladnutí můžeme podávat.
Zeleninová palačinka
Podle chutě dětí připravíme zeleninový salát z oblíbené zeleniny s jogurtem (rajčata, paprika, okurka apod.) Touto směsí naplníme pita chléb, který navíc můžeme zarolovat do podoby oblíbené palačinky.
otz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|